Met Luik-Bastenaken-Luik zijn de klassiekers weer voorbij

Met Luik-Bastenaken-Luik zijn de klassiekers weer voorbij

admin • 11:26, 24-04-2016 / Laatste Update: 00:10, 06-01-2024

Luik-Bastenaken-Luik is de laatste voorjaarsklassieker van 2016. Er worden barre weersomstandigheden verwacht: natte sneeuw en hagel. La Doyenne is de laatste en ook de oudste Klassieker van allemaal.

Barre weersomstandigheden, een nieuwe, onbekende heuvel diep in de finale en één absolute topfavoriet waardoor andere renners een plan moeten maken. Na een saaie Amstel Gold Race en Waalse Pijl kan Luik-Bastenaken-Luik (LBL) zondag wel eens een spektakelstuk worden.

Valverde

Alejandro Valverde kan voor de derde keer de Ardenner dubbel realiseren. In 2006 en vorig jaar won de Spaanse renner van Movistar binnen vijf dagen de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Afgelopen woensdag was Valverde, die morgen zijn 36ste verjaardag viert, opnieuw oppermachtig op de Muur van Hoei.

Rebellin

De Zwitser Ferdi Kübler was de laatste renner die beide wedstrijden twee jaar op rij won, in 1951 en 1952. In deze eeuw waren er nog wel twee wielrenners die in hetzelfde jaar de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik wonnen: de Italiaan Davide Rebellin in 2004 en de Belg Philippe Gilbert in 2011. Beiden wonnen in datzelfde jaar ook nog de Amstel Gold Race.

Sneeuw?!

De oudste wielerklasssieker krijgt zondag mogelijk te maken met barre weersomstandigheden nu er sneeuw is voorspeld in de Ardennen. De wedstrijd telt befaamde hellingen als de Côte de la Redoute, de Valkenrots en de Côte de Saint-Nicolas en in de slotkilometers nog een nieuwe helling: de Côte de la Rue Naniot waar kasseien liggen.