Onderzoek naar intimidatie binnen Nederlandse wielersport
i

Stockfoto De Gelderlander

Onderzoek naar intimidatie binnen Nederlandse wielersport

admin • 12:56, 28-11-2016 / Laatste Update: 05:55, 05-01-2024

De Nederlandse wielerbond KNWU gaat een onafhankelijk onderzoek starten naar mogelijke intimidatie binnen de sport. De aanleiding van dit onderzoek zijn meldingen van intimidatie binnen onder meer de Engelse wielersport en ook het voetbal. Om die reden schakelt de Nederlandse wielerbond een bureau in. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de nationale selecties, maar ook op de breedtesport.

Seksuele en fysieke intimidatie

Een onafhankelijke hervormingscommissie van de internationale wielrenunie UCI, CIRC, concludeerde vorig jaar in een onderzoeksrapport dat op grote schaal sprake is van van intimidatie binnen het vrouwenwielrennen. Vanuit de Britse wielren- en voetbalwereld doken dit jaar ook verhalen op over seksuele en fysieke intimidatie.

Maandenlang onderzoek

De KNWU heeft binnen Nederland nooit signalen gekregen van dergelijke misstanden, maar laat toch onderzoek doen. Het Instituut Sportrechtspraak is daar ook bij betrokken. Het onderzoek gaat naar verwachting enkele maanden duren. Hoe het er precies uit komt te zien, kon een woordvoerder van de bond maandag niet zeggen.