Renner maakt foto van benen na loodzware Giro-etappe: 'Ik ben klaar voor een oorlog' (foto)

Trevor Wagener • 22:54, 24-05-2019 / Laatste Update: 18:11, 08-01-2024

Van wielrenners wordt wel eens gezegd dat zij ijzeren benen moeten hebben. Dat is natuurlijk niet letterlijk zo, maar toch bewijzen sommige sporters met foto's dat hun benen het zwaar te verduren hebben. Zo ook die van Jose Joaquin Rojas van Movistar.

De 33-jarige Spanjaard liet na de 13e etappe van de Giro d'Italia een foto van zijn benen maken. Te zien is hoe het rond zijn kruis helemaal beurs is, maar wat nog meer opvalt zijn de aderen die over zijn benen lopen. Alsof die bijna uit zijn veel springen.

Bloed-oorlog

"Ik ben klaar voor een oorlog, of niet?" luidde zijn Instagram bijschrift. Een Amerikaanse dokter, Bradley Launikonis van de Universiteit van Queensland, legde uit waarom de aderen van renners er na etappes zo uit zien.

"Hun bloed moet snel door hun lijf gaan. Bij een ongetraind persoon is dat ongeveer 5 liter per minuut, voor een ongetrainde atleet is dat bij maximale inspanning 20 liter per minuut. Deze renners pakken met dezelfde zware inspanning het dubbele: hun lijf moet 40 liter per minuut rondpompen. Het blood kan dan blijven hangen en dat zie je terug op de foto's."