Tom Dumoulin stopte halverwege 2022 met wielrennen. De winnaar van de Giro d'Italia in 2017 voelde zich niet meer vrij in de wielerwereld en had het gevoel dat hij te veel moest luisteren naar trainers, diëtisten en andere bemoeials. Als analist kijkt hij van een afstandje naar het huidige wielrennen en ziet hij twee wereldtoppers die hem een beetje aan zichzelf doen denken.
In gesprek met Helden Magazine noemt Dumoulin zich een autonoom persoon, oftewel iemand die graag zelfstandig te werk gaat of veel dingen liever zelf doet. Dat is ook iets wat in zijn onlangs verschenen boek Op gevoel: Een wielerleven meermaals terugkomt. Dumoulin werd opgevoed met het idee dat hij zijn eigen keuzes moest maken. "We kregen altijd te horen dat we onze eigen dromen na moesten jagen", zet hij daarover.
30 juni 2024, 05:00
Echt een wielrenner heeft hij zich nooit gevoeld, stelt Tom Dumoulin. De winnaar van onder meer de Ronde van Italië van 2017 zag zichzelf als een buitenbeentje en begreep niets van een aantal tradities binnen het peloton.
Weg autonomie
Dumoulin voelde zich fijn bij die vrijheid die hij in het begin van zijn carrière had. "Het waren mijn dromen die ik najoeg en het was mijn pad dat ik bewandelde." Dat veranderde allemaal toen hij in 2017 de Ronde van Italië won. "Toen was mijn droom ineens de droom van velen met mij. Iedereen ging zich ermee bemoeien. Ineens moest ik precies doen wat de trainer zei, eten wat de diëtist voorschreef en het programma rijden wat de ploeg voor mij bepaalde."
2 juli 2024, 15:36
Tom Dumoulin zette twee jaar geleden een punt achter zijn wielerloopbaan en doet nu een boekje open over de avonturen die hij beleefde in het peloton. De Limburger voelde zich niet altijd begrepen, zo blijkt uit een verhaal over de UAE-Tour van 2019.
Het werd er allemaal niet beter op toen hij in 2020 naar het toenmalige Jumbo-Visma vertrok, dat juist bekendstaat om innovatie en strakke trainings- en voedingsschema's. Het zorgde ervoor dat hij in 2022 stopte als renner: hij had er genoeg van. Tegenwoordig is hij analist en hoeft hij niet meer te doen wat mensen van hem vragen. Hij kijkt en luistert dan ook niet alles. "Ik hoef niet uren tv te kijken om de dynamieken tussen de renners en de ploegen te herkennen. Ik heb gewoon veel ervaring", meent hij.
Zelfde karakters
Dumoulin kijkt wel met veel interesse naar de huidige wereldtoppers, bestaande uit onder anderen Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar, Wout van Aert en Jonas Vingegaard. Verschillende karakters, vindt Dumoulin. "Van Aert en Vingegaard zijn heel erg van de structuur en de data en zitten bij een ploeg – Visma | Lease a Bike – die dat ook heel erg heeft. Zij denken eerder: vertel mij maar wat ik moet doen."
16 augustus 2024, 12:23
Wout van Aert debuteert dit jaar in de Vuelta a España. De Belgische alleskunner van Visma | Lease a Bike heeft zichzelf twee doelen gesteld: de leiders- en puntentrui. Overigens is de rode leiderstrui vooral interessant gezien de start van de laatste grote ronde van het jaar.
Tegenpolen zijn volgens Dumoulin Van der Poel en Pogacar. Die zijn in zijn ogen 'veel autonomer en vrijer'. "Zij zijn veel meer als ik was als renner. Ik kijk vol bewondering naar Mathieu. Hij maakt enerzijds gebruik van data en de wetenschap. Die kennis gebruikt hij in zijn trainingen en in zijn voedingsschema’s. Anderzijds houdt hij het leuk voor zichzelf, hij is niet overgenomen door mensen die voor hem bepalen wat hij wel of niet moet doen omdat het belangrijk is voor zijn sponsor."