Vuelta-clash: zo veel tijd pakte Roglic op Quintana in onderlinge tijdritduels
i

ANP

Vuelta-clash: zo veel tijd pakte Roglic op Quintana in onderlinge tijdritduels

admin • 20:25, 02-09-2019 / Laatste Update: 21:11, 08-01-2024

Dinsdag staat een vlakke tijdrit over 36,2 kilometer op het programma in de Vuelta a España. Voor tijdritkanon Primoz Roglic is dat natuurlijk heerlijk. Klassementsleider Nairo Quintana zal deze dag vrezen, hij moet de schade beperken. En gezien de tijdritduels uit de geschiedenis van deze 2 mannen, kan dat nog wel eens lastig worden.

Wat staat er op het spel? Quintana, de klimspecialist, draagt de rode leiderstrui en heeft 6 seconden voorsprong op Roglic (de tijdritspecialist) in het algemeen klassement. Roglic krijgt een dikke 36 kilometer de tijd om die achterstand om te buigen in een mooie voorsprong. Lees hier hoe de 2 ten opzichte van elkaar scoorden in vorige tijdritten. De tijdrit van dinsdag is de enige die nog op het programma staat. Hierna moet het verschil weer in de bergen worden gemaakt.

In individuele tijdritten stonden beide heren pas 5 keer allebei aan de start. In 2017 in de Tirreno-Adriatico gebeurde dat voor het eerst. Daar pakte Roglic een halve minuut over een vlak parcours van ruim 10 kilometer op de Colombiaan van Movistar.

Tour de France: Quintana sneller dan Roglic

Later dat jaar stonden in de Tour de France 2 tijdritten op het programma. In de proloog van 14 vlakke kilometers was Quintana verrassend genoeg 4 seconden sneller dan Roglic! Hoe dat kon? Roglic viel in Düsseldorf en kon geen toptijd noteren. Met die val in het achterhoofd, is de winst van 4 seconden voor Quintana opeens angstaanjagend klein met het oog op de tijdrit in de Vuelta.

In de 20ste etappe stond weer een tijdrit op het programma. Over 22,5 kilometer met 1 klim in het vlakke parcours liep de Sloveen van Jumbo-Visma 53 tellen uit op Quintana. Zo staat het weer 2-1 voor Roglic in dit tijdritduel op papier.

Roglic laat verschil groeien in Baskenland

In 2018 gaat Roglic nog eens een stukje harder op de tijdritten. In de Ronde van het Baskenland is Roglic over een vlak parcours van 19,4 kilometer de snelste van alle deelnemers. Quintana moest 1:18 minuut toegeven op de winnende tijd. 3-1 dus voor Roglic.

Tijdens de Tour van 2018 wordt het verschil nog een stuk groter. Op een heuvelachtig parcours met 1 scherpe klim verliest Roglic 1:12 minuut op winnaar Tom Dumoulin. Quintana verliest zelfs 4:06 minuut op de Nederlandse ritwinnaar! Voor de sneller rekenaars onder ons betekent dit dat het verschil tussen Roglic en Quintana liefst 2:54 minuut! Daar moet wel bij worden gezegd dat Quintana 2 dagen voor deze tijdrit nog ten val kwam en dus niet in best vorm stak. 4-1, en een dikke tijdritoverwinning voor Roglic.

Oog op dinsdag

Qua afstand komt de 2e tijdrit van de Tour de France uit 2018 het meest overeen met de tijdrit die bij de Vuelta op het programma staat. Daar liep het onderlinge verschil in de minuten. Gezien deze statistieken is er een dikke kans dat het verschil dinsdag ook weer zo erg oploopt.

Extra voordeel voor Roglic: hij mag in het tijdritpak van de ploeg rijden dat super aerodynamisch is. Dat levert in verhouding met de rode tijdrittrui die Quintana dinsdag zal dragen al een lekker voordeel op. In het klassement hoeft Roglic slechts 6 seconden goed te maken op Quintana om de leiderstrui van de klimmer van Movistar over te nemen. Roglic staat op het punt om de leiderstrui te pakken in de Ronde van Spanje en meteen een dik gat met de concurrentie te slaan.

Belagers voor Roglic?

Roglic staat in het algemeen klassement 11 seconden voor op Miguel Angél López (Astana) en heeft 14 seconde marge op Alejandro Valverde (Movistar). Als Roglic zijn normale niveau haalt, kunnen deze mannen in de tijdrit geen tijd op hem pakken en heeft hij dus van de concurrerende klassementsrenners niks te vrezen.