'Waspoederbolletjes' op wielrennersbenen per direct verboden
i

EPA

'Waspoederbolletjes' op wielrennersbenen per direct verboden

admin • 13:29, 11-06-2018 / Laatste Update: 09:44, 12-12-2023

Het is voor wielrenners vanaf nu verboden om met zogenaamde 'waspoederbolletjes' op hun benen te koersen. Die bolletjes zorgen ervoor dat ze tijdens een (ploegen)tijdrit sneller zijn, maar het is niet helemaal volgens de regels.

Helemaal ertegen is het dan ook weer niet. Er staat namelijk nergens in het grote boek met regels dat het verboden is om specifiek met deze Speed Gel op je benen rond te rijden. Wat er wel staat, is dat het verboden is om dingen die niet per se noodzakelijk zijn te gebruiken. En daar valt dit natuurlijk wel weer onder.

Een hoge bobo van de internationale wielerunie zei tegen het Nieuwsblad: "Of dat legaal is of niet, daar kan ik me helemaal niet over uitspreken. Ik heb het gebruik van die bolletjes (waspoeder zoals Lotto-Soudal woensdag verklaarde) gemeld aan Jean-Christophe Péraud. Het is beter dat we hier na de Dauphiné een oordeel over vellen dan dat dit in de Tour moet gebeuren", aldus de man na de tijdrit in de Dauphiné.

Verboden

Inmiddels is het dus helemaal verboden, zonder dat het in de regels staat. Daar gaat ook wat aan worden gedaan. Nog voor de Tour de France gaat zwart-op-wit terug te vinden zijn dat dit streng verboden is.