Dylan Groenewegen spurt na zinderende massasprint in Nederlandse trui naar fraaie zege in Tour de France
Dylan Groenewegen. © Getty Images

Dylan Groenewegen spurt na zinderende massasprint in Nederlandse trui naar fraaie zege in Tour de France

17:26, 04-07-2024 / Laatste Update: 18:50, 04-07-2024

De zesde etappe van de Tour de France is donderdag een prooi geworden voor de Nederlander Dylan Groenewegen. Na een winderige etappe, mét waaiers, duwde hij als eerste zijn fiets over de streep in de mosterdstad Dijon. En dat in het rood-wit-blauw.

Alle toppers waren paraat in de sprint, eigenlijk voor het eerst deze Ronde van Frankrijk. Groenewegen volgde zijn sprinttrein goed, de concurrentie kwam van landgenoot Mathieu van der Poel. De renner van Alpecin-Deceuninck stampte flink op de pedalen om Jasper Philipsen perfect af te leveren. Dat leek het geval, maar de Belg rekende niet op Groenewegen, die met een machtige jump als eerste over de finish kwam.

Groenewegen had overigens sowieso gewonnen, want Philipsen werd later gedeclasseerd voor het insluiten van Wout van Aert. De Eritreeër Biniam Girmay eindigde in zijn groene trui zodoende niet als derde, maar als tweede in de etappeuitslag.

Geen inbreng Mark Cavendish

Mark Cavendish, die woensdag zijn 35e overwinning pakte in de Tour de France, speelde geen rol van betekenis en werd slechts negentiende. Cees Bol was na Groenewegen met een veertiende plek de beste Nederlander, gevolgd door Van der Poel op P16.

Waaieralarm

Op net iets meer dan 80 kilometer van de streep brak het peloton in stukken. Veel toppers waren bij de les, waaronder het complete Team Visma | Lease a Bike en geletruidrager Tadej Pogacar. De Sloveen keek om zich heen en zag eigenlijk helemaal geen knechten, die zaten in de tweede groep. Dat zorgde voor wat geschreeuw over de oortjes. Na tien hachelijke minuten keerden de achtervolgers weer terug en kwam er een massasprint, die Groenewegen dus won.

Opvolger Léon van Bon

Groenewegen werd pas de vijfde renner die in de Nederlandse trui een Touretappe won. De laatste was Léon van Bon in 2000. Daarvoor deden Adrie van der Poel (1987), Jan Raas (1984) en Henk Lubberding (1978) het voor.

Klassement

Tadej Pogacar blijft in de gele trui. De Sloveen heeft in het algemeen klassement 45 seconden voorsprong op Remco Evenepoel, die in de witte trui van het jongerenklassement rijdt. Biniam Girmay behield zijn groene trui en liep door de straf voor Philipsen flink uit. Jonas Abrahamsen uit Noorwegen pakte weer een puntje voor de bollentrui.

Tour de France

De Ronde van Frankrijk is zaterdag 29 juni begonnen in Italië met een rit van Florence naar Rimini. Bekijk op onze speciale pagina over de Tour de France al het laatste nieuws, het volledige rittenschema en de rituitslag en standen in de overige klassementen en de lijst met alle deelnemers. Check ook het overzicht met het te winnen prijzengeld.