Nederland heerst al jarenlang in het wereldwijde baanwielrennen als het aankomt op de sprintnummers. Zo ook dinsdagavond weer, op de Olympische Spelen. Renners als Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg trappen tot enorme snelheden en gebruiken daarvoor hun enorme benen. Maar hoe groot zijn de bovenbenen van de Nederlandse baanwielrenners eigenlijk precies?
In teamverband wonnen de Nederlandse mannelijke baanwielrenners twaalf van de laatste dertien EK's, WK's en Spelen waaraan ze deelnamen: enkel op het WK van 2022 moesten ze concurrent Australië voor zich dulden. Maar dat gebeurde wel op precies dezelfde baan als waar de renners tijdens de Spelen op rijden. De ploeg, bestaande uit Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg, moet de gouden medaille van Tokio 2021 zien te verdedigen.
15 juli 2024, 17:30
'Hattrick Harrie' Lavreysen kan in Parijs de beste mannelijke olympiër ooit worden. Hij heeft er veel voor over gehad om in die positie te komen, waaronder 25 schouderblessures. Zijn moeder moest vaak mee naar het ziekenhuis, en kijkt de wedstrijden van de baanwielrenner liever niet meer.
Mannen en vrouwen verdedigen meerdere medailles
Naast de gouden plak voor de mannenploeg, worden er nog vijf medailles verdedigd bij het baanwielrennen. Lavreysen is al jarenlang oppermachtig in de sprint bij de heren en won in Tokio goud met achter hem teamgenoot Hoogland, die het zilver mee naar huis nam. Lavreysen won eveneens brons op de keirin, een van oorsprong Japanse discipline waarbij de renners starten achter een gangmaakmotor.
18 december 2024, 21:53
Harrie Lavreysen is de beste baanwielrenner ooit. Dat bewees de 27-jarige 'Lichtflits uit Luyksgestel' op met drie keer goud op de Olympische Spelen in Parijs en vervolgens nog eens drie op de WK baanwielrennen. Dit is 'Hattrick' Harrie Lavreysen, die in 2024 verkozen werd tot Sportman van het Jaar.
Bij de vrouwen won Shanne Braspennincx zelfs goud op dat onderdeel. Kirsten Wild droeg ook haar steentje bij aan de medaillespiegel, zij pakte brons op de omnium. In dat combinatieklassement wordt een viertal onderdelen gereden: een scratch, een temporace, een afvalkoers en een puntenkoers.
Indrukwekkende beenomtrek
Op weg naar de winst behalen Lavreysen & co snelheden tot boven de tachtig kilometer per uur. De olympisch kampioen heeft een piekvermogen van 2680 watt en daarmee drukt Lavreysen in de sportschool 800 kilogram weg op de leg press. Die inspanningen leiden tot enorme bovenbenen.
Lavreysen heeft dan ook een indrukwekkende bovenbeenomtrek van 66 centimeter, zo was begin dit jaar te lezen in Trouw. Die van zijn collega Jeffrey Hoogland zijn zelfs nog een halve centimeter omvangrijker. Hun ervaren teamgenoot Van den Berg, die de twee snelheidsduivels op gang helpt in de teamsprint, doet daar echter nog een flinke schep bovenop. NOS Sport meette op het Europees kampioenschap van 2018 in Apeldoorn een omtrek van liefst 75 centimeter. Dat is zo'n twintig centimeter meer dan de gemiddelde volwassen man.