Nog 10: Waarom de Tour de France zó vet is (video's)
i

ANP

Nog 10: Waarom de Tour de France zó vet is (video's)

admin • 20:00, 21-06-2017 / Laatste Update: 04:25, 05-01-2024

Nog maar 10 dagen en dan gaat de Tour de France met een tijdrit van start in het Duitse Düsseldorf. In die 10 dagen tellen wij met Sportnieuws af naar de grootste (en misschien wel vetste) wielerwedstrijd ter wereld. Woensdag: Waarom is de Tour de France zo vet!?

Doe mee aan onze GRATIS Tourgame! Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!

Op de eerste plaats is het gewoon heel erg knap dat renners in 3 weken precies 3.540 kilometer gaan fietsen. De gemiddelde tourfietser mag op zo'n aantal op jaarbasis al trots zijn. En dan te bedenken dat een aantal renners ook nog een zelfde afstand heeft afgelegd in de Giro een paar weken geleden. Maar het hele circus om de Tour de France maakt deze ronde van Frankrijk specialer dan die van Italië of Spanje.

De reclamekaravaan 

De Tour de France is oorspronkelijk één grote reclame, opgericht in 1903 door Henri Desgrange. Hij was hoofdredacteur van de krant l'Auto-Vélo en wilde wel wat meer bekendheid voor die krant. Dat deed hij door een wielerwedstrijd te gaan sponsoren. Uiteindelijk deden er maar 60 renners aan de wedstrijd mee, maar de Tour was wel geboren. Na 27 jaar werd aan de reclame die de Tour al was, de bekende reclamekaravaan toegevoegd. Dat was omdat de organisatie meer geld nodig had en dat op deze manier makkelijk kon verdienen. De karavaan kon op enorm veel enthousiasme rekenen van het publiek en blijft ieder jaar maar groeien. In Utrecht zag dat er zo uit:

Praten over fietsen

De Tour de France is een wedstrijd waar over wordt gepraat. Voor, tijdens, na de etappe. Zo komt de NOS weer met een versie van De Avondetappe en kijken de Belgen massaal naar Vive le vélo. Ondanks het enorme succes van Tom Dumoulin afgelopen Giro d'Italia en de status van de Vuelta a España, lijkt niemand daar een praatprogramma over te willen maken. Gasten worden overgevlogen naar schitterende locaties in Frankrijk om aan tafel bij Dione de Graaff te zitten. Door de locaties is het voor de televisiekijker een uur lang alsof hij óók in Frankrijk is en heb je eigenlijk een korte vakantie van een uurtje.

Misschien is het de vloek van de Tour, of is het toch puur toeval, maar er is nog bijna geen Ronde van Frankrijk geweest zonder dat de pleuris uitbrak. Denk maar terug aan de 12e etappe van vorig jaar, toen Froome (samen met Bauke Mollema) tegen een motor botste. Onze landgenoot zat als een speer weer op zijn fiets, maar geletruidrager Chris Froome ging er hollend vandoor. Een legendarische valpartij, waar we later deze week nog veel meer over zullen schrijven.

Onbekende helden staan op

Het wordt wel gezegd dat de winnaar van de Tour de France van te voren bekend is. Dat was een makkelijke voorspelling in de tijd van Lance Armstrong (die dankzij dopinggebruik officieel de Tour 0 keer won, maar eigenlijk 7 keer het beste was). Maar ook nu is de voorbereiding van Chris Froome genoeg aanleiding voor kritisch wielerpubliek om te zeggen dat je voor de eindwinnaar niet hoeft te kijken. Gelukkig zijn daar de onbekende helden. Een van die in het oog springende helden is Daniel Teklehaimanot uit Eritrea. De renner van Dimension Data (maar destijds MTN-Qhubeka) wist in de Tour van 2015 in de 6e etappe de bolletjestrui te veroveren. Een onbekende held was geboren.

Doe mee aan onze GRATIS Tourgame! Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!

Tijd voor succes

De ontzettend knappe overwinning van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia doet Nederland snakken naar net zo'n overwinning in Frankrijk. Dumoulin bezorgde ons de eerste mannelijke Giro-winst in de geschiedenis van het wielrennen. Nou hebben 'we' gelukkig wel al 2 keer de Tour gewonnen, maar de laatste keer was alweer 37 jaar geleden. Het is minder lang geleden dat het Nederlands voetbalelftal Europees Kampioen werd...

De zege van Zoetemelk volgde 12 jaar na de eerste winst door een Nederlander óóit. Jan Janssen was toen de held van het land.

Overigens gaat van alle deelnemende Nederlanders alleen Bauke Mollema voor het klassement. Tom Dumoulin doet niet mee, en Robert Gesink van Team LottoNL-Jumbo heeft met zijn ploeg aangekondigd vooral voor etappe-overwinningen te willen gaan. Voor de rest van het Tournieuws kun je ons op de voet volgen,

Denk jij nou het perfecte team samen te kunnen stellen, zodat jij vanaf je luie stoel de Tour de France kunt winnen? Doe dan mee aan onze GRATIS Tourgame! Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!