Opnieuw sporter met teelbalkanker: 2-voudig olympisch kampioen skiën Svindal heeft ziekte

24 september 2022

2-voudig olympisch kampioen Aksel Lund Svindal heeft teelbalkanker. Dat maakte de Noorse skiër vanmiddag bekend op Insta. In een lang bericht geeft de 39-jarige Svindal aan dat er een lastige periode achter hem ligt, maar dat het nu naar omstandigheden weer goed gaat.


Voetballer Sébastien Haller kreeg eerder dit jaar ook te horen dat hij aan teelbalkanker lijdt. Ook bij Jean-Paul Boëtius werd er recent een tumor vastgesteld in zijn testikels

Op dit moment verblijft Svindal in Italië. In het plaatsje Trento was hij vanmorgen te gast op een congres over skiën en vertelde hij enkele anekdotes over zijn carrière. Niemand had kunnen vermoeden dat de Noor enkele uren later met schokkend nieuws zou komen via zijn sociale media.

'Een beetje geluk'
"De afgelopen weken waren anders dan normaal, maar dankzij fantastische medische hulp, een beetje geluk en een goede beslissing kan ik weken in plaats van maanden zeggen. Ik ben erg dankbaar voor de gezondheidszorg in Noorwegen", zo opent Svindal zijn bericht op Instagram.

Vroeg stadium
Omdat Svindal in een vroeg stadium van de ziekte aan de bel trok, kon de skiër goed behandeld worden. Hij werd geopereerd en geeft zelf aan dat de prognose na een week al goed was. Svindal roept daarom mannen dan ook op om over hun gezondheid te praten en bij twijfel een arts op te zoeken.

Beste alpineskiër
Tijdens zijn actieve carrière was Svindal lange tijd 1 van de beste alpineskiërs ter wereld. Op de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver pakte Svindal de gouden medaille op de Super-G en 8 jaar later in Pyeongchang was hij de snelste op de afdaling. Ook won de Noor 1 keer zilver en brons en werd hij 5 keer wereldkampioen.