Oud-zwemkampioen Maarten van der Weijden aan de snor

Oud-zwemkampioen Maarten van der Weijden aan de snor

admin • 21:40, 11-11-2015 / Laatste Update: 03:01, 08-01-2024

Oud Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden laat dertig dagen zijn snor staan voor Movember, de wereldwijde campagne die aandacht vraagt voor mannenziektes als prostaat- en teelbalkanker. We vragen hem naar de harige vriend op zijn bovenlip en zijn eigen strijd tegen leukemie.

Is-ie al gegroeid?

,,Een beetje. Ik heb nooit eerder een snor gehad dus ik ben een beetje nerveus hoe dit uitpakt."

Wat levert de snor op?

,,In één week is er al 65 duizend euro opgehaald in Nederland, wereldwijd twee miljoen. Dit geld wordt ingezet voor onderzoek naar prostaatkanker. Door mijn deelname hoop ik de ziekte ook bespreekbaar te maken. Toen ik zelf ziek werd, had ik geen moeite om erover te praten, maar ik merk dat veel mensen dat wel hebben."

Zelf had je leukemie, waarom vraag je aandacht voor prostaatkanker?

,,Alle kankers voelen toch als een familie. Ik wil bijdragen aan meer en beter onderzoek. Zelf ben ik hersteld van kanker omdat ik toevallig de goede therapie kreeg, maar diezelfde therapie werkte niet bij iedereen. Ik gun ook andere patiënten dit geluk."

Je zegt expres 'geluk'. Je bent nogal allergisch voor de term 'kanker overwinnen' toch?

,,Ja het is in mijn ogen meer een kwestie van pech of geluk. Toen ik ziek was, zeiden mijn vrienden: jij gaat het wel halen, jij bent een vechter. Dat bedoelden ze natuurlijk als houvast, maar het voelde niet goed. Ik lag op een zaaltje met drie anderen die fitnesscircuitjes opzetten om zo fit mogelijk te zijn voor hun volgende behandeling. Ik deed daar niet aan mee, ik was moe, kon niks, was een luie patiënt. Door een rare speling van het lot ben ik de enige van dat zaaltje die het heeft overleeft. Als ik dan zeg dat ik kanker 'overwonnen' heb, doe ik hen tekort."

Maar wat moet je dan zeggen of doen voor een zieke vriend?

,,Vraag wat die ander nodig heeft. Misschien kun je een keer koken voor zijn familie of kun je de ziekte bespreekbaar maken, zoals ik nu doe. Tien jaar geleden, toen ik me ook al inzette voor wetenschappelijk onderzoek, was 5 op de 10 patiënten er na vijf jaar nog steeds. Nu is dat 6 op de 10. Je ziet dat onderzoek wel degelijk helpt."

Lees ook: Twee Nederlanders door bij Grand Slam of Darts, PDC domineert weer

Lees ook: Statistieken zijn duidelijk: Neymar beter dan Ronaldo

Lees ook: Andy ‘Viking’ Fordham: ‘Ik zou graag nog op Lakeside spelen