16 Russische atleten krijgen groen licht om onder neutrale vlag te sporten
i

AP

16 Russische atleten krijgen groen licht om onder neutrale vlag te sporten

Brian Vesseur • 22:45, 09-07-2017 / Laatste Update: 18:43, 12-12-2023

De internationale federatie IAAF heeft zestien atleten uit Rusland toestemming gegeven om onder neutrale vlag deel te nemen aan internationale wedstrijden. Tot deze groep behoort verspringer Aleksandr Menkov, die vier jaar geleden in Moskou de wereldtitel veroverde. Menkov was destijds de enige die verder sprong dan Ignisious Gaisah, de Nederlander die het zilver pakte.

De Russische bond is nog altijd geschorst vanwege het grootschalige dopingschandaal in het land en daarom kunnen atleten uit Rusland niet meedoen aan internationale evenementen. Zo ontbraken ze vorig jaar op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. De Russen komen wel in aanmerking om onder neutrale vlag mee te doen aan internationale toernooien, zoals de WK in Londen, als ze kunnen aantonen dat ze de afgelopen jaren regelmatig op doping zijn getest in een land met een erkend antidopingprogramma.

41 'zuivere' Russen

De IAAF heeft een zogeheten 'herzieningscommissie' in het leven geroepen, met daarin onder anderen de Nederlandse Sylvia Barlag, die alle aanvragen behandelt. Russische sporters kunnen zich daar aanmelden om te bewijzen dat ze 'zuiver' zijn. Het aantal Russen dat groen licht heeft gekregen, staat inmiddels op 41.