IAAF: 'Wij hebben Makwala zeker getest voor we hem uitsloten van deelname'
i

Getty Images

IAAF: 'Wij hebben Makwala zeker getest voor we hem uitsloten van deelname'

admin • 12:56, 09-08-2017 / Laatste Update: 07:38, 05-01-2024

De internationale atletiekfederatie (IAAF) zegt de Botswaanse atleet Isaac Makwala wél te hebben getest voordat hij een startverbod kreeg op de 400 meter. Makwala riep zelf dat hij helemaal niet is getest voordat hij niet mee mocht doen aan de finale van het hele rondje rennen.

"Ik had maandag ook makkelijk kunnen starten op de 200 meter, zo ziek was ik niet. Ik heb overgegeven, dat was alles. Het lijkt wel op een bewuste actie om mij uit te schakelen, ik ben er kapot van", zegt de Atleet. In een reactie laat de IAAF weten dat er heus is getest en dat de Botswaan met recht niet van start mocht.

Virus

Makwala werd afgelopen weekeinde geveld door een voedselvergiftiging, als gevolg van een virus dat hij vermoedelijk heeft opgelopen in het hotel waar hij verbleef. Volgens de IAAF moest hij 48 uur in quarantaine worden gehouden. Daarom werd hij maandag ook al teruggetrokken voor de series van de 200 meter. Op die afstand voerde Makwala dit seizoen de wereldranglijst aan met 19,77. Op de 400 meter gold hij als een medaillekandidaat en belangrijke uitdager van Wayde van Niekerk, die gisteravond opnieuw de wereldtitel veroverde.

"We vinden het heel vervelend dat Makwala niet in actie heeft kunnen komen en zijn talent niet heeft kunnen laten zien in de 400 meter-finale, maar we moeten rekening houden met de gezondheid van alle atleten", reageerde de IAAF.