Is straks een Lord of een tsaar de Blatter van de atletiek?

Is straks een Lord of een tsaar de Blatter van de atletiek?

Harry Nijland • 11:39, 04-12-2014 / Laatste Update: 12:39, 13-12-2023

Wie is straks de Blatter van de atletiek? De omstreden polsstoklegende Boebka of het onbesmette middenafstandfenomeen Sebastian Coe.

Hij wil de Internationale Atletiekfederatie moderniseren. Meer directe wedstrijden tussen topatleten, meer jongeren bij de sport betrekken en vooral het vertrouwen herstellen na allerlei recente dopingaffaires. Tweevoudig Olympisch kampioen op de 1500 meter Sebastian Coe (58) wil de nieuwe voorzitter worden van de IAAF, de FIFA van de atletiek. Volgens hem staat de sport op een kruispunt en moet er drastisch worden vernieuwd.

Boebka

De afgevaardigden van de bond krijgen op 18 augustus volgend jaar in Peking echt iets te kiezen. Want het staat vrijwel vast dat er nog een Olympische legende de stoel wil overnemen van huidige voorzitter Lamine Diack. Het gaat om Sergei Boebka (50), de Oekraïense polsstoktsaar. Boebka won Olympisch goud in 1988 en brak maar liefst 35 keer het wereldrecord bij het polsstokhoogspringen. Hij heeft dus een Olympische titel minder dan zijn tegenstrever die, in tegenstelling tot ‘meneer 1 centimeter’, ‘slechts’ twaalf keer een wereldrecord heeft gebroken.

Steekpenningen

De Senegalees Diack (81) is voorzitter van de IAAF sinds 1999. En hij is al veel langer lid van het IOC. Iedereen vindt het hoog tijd dat de voormalige Franse verspringkampioen (Senegal was nog een Franse kolonie toen hij atleet was) plaats maakt voor een nieuwe generatie. Immers, hij was al halverwege de jaren negentig als lid van het IOC betrapt op het aannemen van steekpenningen: drie keer 30.000 dollar en eenmaal 30.000 Franse francs. Hij werd slechts op de vingers getikt, zoals toen redelijk gebruikelijk was in IOC-kringen. Dat gebeurde nadat hij had verklaard het geld van vrienden te hebben ontvangen toen zijn huis in Dakar was afgebrand. Niets te maken met omkoping dus.

Qatar

Diack zit dus, net zoals zoveel van zijn collega-sportbestuurders, met een zwaar besmet verleden. In die zin is het onlangs genomen IAAF-besluit om de wereldkampioenschappen atletiek van 2019 toe te kennen aan Doha (Qatar) net zo omstreden als de toekenning van zoveel andere kampioenschappen aan de Emiraten rond de Perzische Golf. Immers: veel wereldrecords, behalve die van hitte in het Khalifa-stadion, zijn in augustus 2019 in het Emiraat niet te verwachten. Coe’s waarschijnlijke tegenkandidaat Boebka werd net als de Engelsman in 2007 in Osaka gekozen tot vicevoorzitter van de IAAF. Toen al werd gezegd dat een van de twee de opvolger van Diack zou worden. Boebka is sindsdien de schaduw van de Senegalees. Hij heeft vooral geschitterd door kleurloosheid. Hij knipmest op het juiste moment en schiet alleen uit zijn rol als er met de polsstok wordt gesprongen, zoals dit voorjaar in Donetsk, toen hij zijn wereldrecord kwijtraakte aan de Fransman Renaud Lavillenie.

Olympische Spelen

Hij heeft natuurlijk ook de pech dat hij niet, net als Sebastian Coe, de frontman kon worden voor de Olympische Spelen. Lord Coe, sinds de Spelen van 2012 in de adelstand verheven, onderscheidde zich met de ‘transparante Spelen’. Hij was in de jaren voor Londen 2012 op alle fronten aanwezig en toonde zich een groot voorstander van fair play. Niet alleen op het veld, maar ook bij toekenning van evenementen, en bij de strijd tegen doping. Gisteren verklaarde hij dat de atletiek op zoek moet naar het publiek, niet naar het grote geld, met meer demonstratiewedstrijden op straat. De IAAF moet volgens hem ook een ethische commissie krijgen. Verder wil hij het aantal Golden League-wedstrijden beperken en vindt hij het WK, dat in de huidige vorm 9 dagen duurt, ingekort moet worden.