Kipchoge wil marathon als eerste ooit onder de 2 uur lopen

Kipchoge wil marathon als eerste ooit onder de 2 uur lopen

Robert Hüsken • 14:10, 17-01-2017 / Laatste Update: 09:41, 05-01-2024

Olympisch marathonkampioen Eliud Kipchoge heeft dit jaar maar één doel. De Keniaan wil als eerste atleet de marathon onder de twee uur lopen.

Hij zet alles opzij voor zijn ambitie. In april zal hij niet zijn titel verdedigen in de marathon van Londen en ook het WK in augustus in Londen moet wijken. ,,In mijn hoofd ben ik maar met één ding bezig en dat is die tijd van onder de twee uur. Ik zal in mei een poging wagen, maar de locatie is nog geheim'', aldus Kipchoge.

Recordrace

Hij is uitverkoren door het Amerikaanse sportmerk Nike, dat al twee jaar lang met een groep van twintig wetenschappers in het hoofdkwartier in Beaverton de recordrace aan het voorbereiden is. De klassieke afstand van 42,195 kilometer afleggen onder de magische grens van twee uur houdt wetenschappers al decennia bezig. Tot nog toe gingen specialisten ervan uit dat de mens pas in 2075 in staat zou zijn tot een dergelijke prestatie, maar Nike denkt dat het met zijn wetenschappelijk onderbouwde strategie al dit voorjaar kan.

Huidige wereldrecord

Het huidige wereldrecord is 2.02.57 en staat op naam van de Keniaan Dennis Kimetto, die de tijd in 2014 liep in de marathon van Berlijn.