Semenya dreigt met afwezigheid op WK: 'Als ik titel niet mag verdedigen...'
i

AFP

Semenya dreigt met afwezigheid op WK: 'Als ik titel niet mag verdedigen...'

Martijn Baars • 18:26, 01-07-2019 / Laatste Update: 17:50, 12-12-2023

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya dreigt het WK in Doha te boycotten. "Als ik de 800 meter daar niet mag lopen, dan doe ik helemaal niet mee", vertelde ze aan de BBC. "Ik wil mijn titel verdedigen. Als dat niet mag, dan helemaal niet."

Semenya schreef zondag bij de wedstrijden voor de Diamond League in het Amerikaanse Eugene de 800 meter op haar naam. Dat deed de tweevoudig olympisch kampioene en drievoudig wereldkampioene op vertrouwde wijze. Haar voorsprong op nummer 2 Ajee Wilson uit Verenigde Staten was groot: 1.55,70 tegen 1.58,36. De Amerikaanse Raevyn Rogers eindigde in 1.58,65 als 3e.

'Mannelijke atleet met vrouwelijke geslachtskenmerken'

Semenya ontbrak een tijdje op de 800 meter omdat ze moest uitwijken naar de langere afstanden vanwege nieuwe regelgeving van de internationale atletiekbond (IAAF). Ze behoort volgens de IAAF biologisch gezien tot "de mannelijke atleten met vrouwelijke geslachtskenmerken". 

Testosteron

De IAAF wil dat deze atletes medicijnen gaan gebruiken om hun testosteronspiegel omlaag te krijgen. Daarmee zou hun voordeel in fysiek opzicht verminderen.

Semenya vocht de nieuwe regels van het IAAF voor afstanden tussen 400 meter en 1609 meter (1 mile) aan bij het internationaal sporttribunaal CAS, maar verloor. Ze vond daarna bij een rechtbank in Zwitserland wel gehoor. In afwachting van een definitief vonnis mag Semenya zonder gebruik van medicatie weer deelnemen aan wedstrijden op haar favoriete afstand.