Tim Coronel geniet van strijd tegen de elementen in Dakar: 'Het is net seks'
i

Coroneldakar.nl

Tim Coronel geniet van strijd tegen de elementen in Dakar: 'Het is net seks'

Martijn Baars • 17:55, 12-01-2018 / Laatste Update: 18:33, 12-12-2023

De Dakar Rally is weer begonnen en ook dit jaar doet de bekendste race-tweeling van Nederland mee. Tim en Tom Coronel reden de afgelopen jaren in een 'eenzitter' buggy, maar dit jaar stappen ze, net als in 2009, samen in een auto.

De rally is inmiddels een aantal etappes onderweg en de broertjes Coronel rijden achterin de middenmoot mee. Dat was wel te verwachten, want ze rijden niet voor 1 van de grote fabrieksteams maar doen mee als 'amateur'. Stefan Buitenhuis van Sportnieuws.nl belde een paar dagen voor de start van Dakar met Tim Coronel om te horen wat zijn verwachtingen waren voor de race.

Jullie gaan weer 2 weken modder en stof happen. Waar begin je aan?

“Ik vind het echt fijn om 2 weken iets unieks te doen in de wereld. Het is een uitdaging. Een strijd tegen de elementen. Zowel tegen de natuur als tegen mezelf. Je hebt heel weinig materialistische dingen en dat geeft me iets extra's in mijn leven. Het is sportief, avontuurlijk, je leert jezelf kennen en het is teamwork. Het is veel meer dan alleen maar racen. Door die verschillende elementen vind ik dit veel leuker dan racen.”

Leuker dan racen? Het is wel een race toch?

“Het is veel meer dan een race. Het is en avontuur, een belevenis. De omgeving is zo magisch mooi! Hoeveel mensen mogen dat zien? Anderen moeten het op National Geographic zien en wij zien en ruiken het in real life. En door al die shit-stof en modder voel je het ook nog. Wij beleven het helemaal.”

Tekst loopt door onder de foto

Ik zag in de documentaires van Tom dat hij er voorgaande jaren soms echt helemaal doorheen zat. Dus dat beleven heeft ook z'n minder leuke kanten...

“Wie zegt dat dingen niet leuk zijn? Ik vind het wel leuk. Andere mensen willen een luxe leventje, maar ik wil geen luxe leventje.”

Jij vindt 2 weken slecht slapen, keihard afzien en onder het stof zitten leuk?

“Nou ja. Ik vind het avontuur en het spiegelende effect leuk. Je leert door Dakar de kleine dingen in het leven meer waarderen. Het heeft mijn persoonlijkheid echt veranderd. Ik maak me niet meer zo snel druk en denk snel 'ah, dat komt wel weer goed'.”

Ga je thuis missen?

“Nee. Weet je wat het mooie is? Als je daar bent ga je het thuisleven juist weer waarderen. Dus je kunt het omdraaien: In de Rally mis ik het helemaal niet, maar als ik dan thuis ben denk ik 'Oh ja, dit is toch ook wel lekker.' Een lekker bed, lekker met m'n meisje, lekker met de familie. Maar aan de andere kant: Tom is ook ook m'n familie, hè. Natuurlijk vind ik het fijn om weer thuis te zijn hoor. Dat wel. Maar onderweg denk ik daar 0,0 aan, want het brengt me niets. Dus dat sluit ik als het ware af. Anders belemmert het me alleen maar.

Na jullie gezamenlijke avontuur in 2009 zei Tom dat hij dat nooit meer wilde. Een aantal jaren later stapte hij toch weer in de buggy maar na vorig jaar zei hij dat hij dat ook nooit meer wilde doen. Hoe heb je hem overgehaald toch bij je in te stappen?

“Het is natuurlijk vertrouwen tussen 2 broers. We kennen elkaar al 9 maanden langer dan de rest van de wereld. En we hadden de deal dat als we allebei de finish zouden halen met de buggy's, we wat anders zouden gaan doen. Maar ik wilde toch weer naar de Dakar en als ik dat met iemand zou willen doen is het met mijn partner of met Tom. En toen Tom deze auto zag kreeg hij een glimlach op zijn gezicht en wist ik dat we het gingen doen.”

Tekst loopt door onder de foto

Dus de auto, The Beast, haalde hem over. Hoe ben je aan die auto gekomen?

“Na vorig jaar ben ik meteen gaan zoeken naar iets bijzonders, want bij Coronels moet er natuurlijk altijd een apart tintje aan zitten. Ik kwam toen bij Damen Jefferies uit en die had alleen een 'body' staan. Dus toen ben ik zelf gaan tekenen en naar Amerika gevlogen en tegen Damen gezegd: 'Ik zou het leuk vinden als ie een beetje op de buggy lijkt, wat denk je hier van? En toen kwam dit er uit.' Dus nu rijden we in een dikke Amerikaanse bak met een Coronel-sausje. Het is eigenlijk het grote broertje van onze buggy.”

Wat is de taakverdeling tussen jou en Tom?

“We rijden om de beurt. Op de lastige ervaringsstukken in het zand en in de duinen rij ik in principe en als we wat meer snelheid moeten pakken en op de paden is het Tom's beurt. Die verdeling ontstond per ongeluk in 2009. Ik ben minder precies in het navigeren, Tom was daar heel goed in en dat heb je dan tijdens de ruwere stukken wat meer nodig. Dus we laten het maar zo, want we willen allebei het beste resultaat voor elkaar."

Tekst loopt door onder de Tweet

Bella Durmiente...en #Bestia347 😂 Gracias por tu habilidad para la navegación hoy 😂😂😂 #Dakar2018 pic.twitter.com/aYDVhM4dZo

— Tim Coronel (@TimCoronel) 11 januari 2018

Wanneer is jullie Dakar geslaagd?

"Mijn 1ste doel is zorgen dat deze auto aan de finish komt. En ik denk dat als we het koppie erbij houden en geen gekke dingen meemaken top 20 realistisch moet zijn. We hebben niet de makkelijkste auto, maar op mooie rechte stukken komt hij echt tot zijn recht. Ik denk dat we dan wel kunnen verrassen en af en toe een fabrieksautootje kunnen inhalen. Dus dat gaan we proberen, maar we gaan echt niet het lot tarten. Het 1ste doel is finishen. Kijk, een fabrieksauto wordt iedere dag opnieuw opgebouwd. Bij ons is dat natuurlijk niet het geval. Dus houden we rekening met de elementen waar we mee moeten spelen, de techniek in dit geval. Wij hebben niet onbeperkt nieuwe onderdelen bij ons.”

In 2009 pakten jullie een dagsucces met een 11de plek tijdens een van de etappes. En jullie hadden die dag juist best veel pech gehad. Dan ga je nu toch ook wel voor een dagsuccesje binnen de top 10?

“Ja, toen werden we 11de, 16e en 18de. Dat waren hele mooie dagen. Ik weet niet waar we dat vandaan toverden. Een groot deel doe je op gevoel en ervaring. Je rijdt in het luchtledige dus je weet niet op welke positie je rijdt. Ik rij gewoon altijd mijn eigen ritme en aan de finish hoor ik dan pas of ik voor of achter lig. Ik wil vooral plezier maken, een verhaal meemaken. En af en toe een prikje uitdelen naar de gevestigde orde. Daarna gaan we de auto verbeteren en volgend jaar zullen we het lot steeds meer gaan tarten, maar dit 1ste jaar is doen we dat helemaal 0,0 niet. “

Dus jullie zijn er volgend jaar weer bij?

“Nouja, je vraagt een man toch ook niet of ie na 1 keer nooit meer seks heeft? Als je er een keer aan hebt geroken wil je vaker. Dakar is leuker dan racen. 99,9 procent van de mensen die ik ken en het allebei wel eens heeft gedaan zeggen dat ook. Daarom zeg ik altijd dat het net is als seks: als je het 1 keer hebt gedaan, dan wil je er niet meer mee stoppen. De 1ste 16 jaren van je leven heb je niet aan seks gedaan, daarna doe je het en wil je het elke week.”

Rallyresultaten

De Dakar Rally is inmiddels 6 etappes onderweg en vrijdag is de rustdag. Tim en Tom Coronel hebben tot nu toe vooral steeds problemen met de hitte waardoor de benzine in de auto steeds begint te koken. Ook maakte Tim in de 5e etappe een fout waardoor de auto op z'n kant terecht kwam.

Tekst loopt door onder de video

Toch zijn de broers op dit moment lekker bezig en staan ze op een 48ste plek in het algemeen klassement. In de 5e etappe kwamen ze als 30ste over de finish.