Pittige discussies op de planning in de F1: waarom krijgt Ferrari elk jaar 80 miljoen euro?

26 maart 2019

Getty Images

Ferrari krijgt elk jaar 80 miljoen euro van de Formule 1, omdat hun naam enorm belangrijk is in de sport. Niet echt eerlijk voor de andere teams, zo oordelen de andere teams. Maar Ferrari dreigt met een vertrekt uit de F1 als die regel wordt aangepast. Een pittige discussie.


Liberty Media, de bazen van de Formule 1, willen de sport zo eerlijk mogelijk maken. En dat betekent dat er een soort geldplafond moet komen. Mercedes en Ferrari geven jaarlijks dik 400 miljoen euro uit aan de auto, teams als Haas en Racing Point rond de 120 miljoen. Dat zeggen de cijfers van het AD.

Budgetten omlaag
Die budgetten moeten in 2020 of 2021 voor iedereen maximaal 175 miljoen euro zijn, met de salarissen niet meegerekend. Dat bedrag wordt dan langzaam teruggeschroefd naar 130 miljoen.

'Dit voelt niet goed'
Terug naar die 80 miljoen voor Ferrari. Mercedes en Williams krijgen als historische ploegen ook een bedrag, maar lang niet zo groot als dat van Ferrari. Ross Brawn, directeur van de F1, zegt er dit over: ,,De teams die alles hebben, willen dat houden en degenen die niets hebben, willen meer. Op dit moment zijn er teams die laatste kunnen worden en nog meer geld binnenkrijgen dan de wereldkampioen. Dat voelt niet goed.”

Nieuwe regels voor onderdelen?
Ook teams als McLaren zijn ontevreden. Momenteel is McLaren een middenmoter (of zelfs laagvlieger) in de Formule 1. Dat komt volgens het team doordat zij alles zelf moeten betalen en 'ontdekken', terwijl Haas veel onderdelen van Ferrari krijgt. McLaren heeft al geopperd dat teams alles zelf moeten maken óf standaardonderdelen bij de FIA, de wereldmotorsportorganisatie, inkopen.