F1-baas Brawn staat vierkant achter Hamilton in racisme-rel: ‘We steunen hem volledig’

9 juni 2020

EPA

Sportdirecteur Ross Brawn van de Formule 1 stelt zich vierkant op achter 6-voudig wereldkampioen Lewis Hamilton in zijn strijd tegen racisme. "Hij is een geweldige ambassadeur voor onze sport. Ik denk dat zijn recente uitlatingen zeer geloofwaardig zijn. We steunen hem volledig."


Eerder op de dag had Hamilton nog een keer flink van zich laten horen in het racismedebat. De 35-jarige Brit riep regeringen over de hele wereld op alle standbeelden van mensen met racistische achtergronden af te breken. Hij deed zijn oproep op Instagram bij een foto van een demonstratie tegen racisme in Bristol. De actievoerders trokken zondag het beeld van Edward Colston van hun sokkel en smeten het in het water.

Slavenhandel
Colston was een zeventiende-eeuwse zakenman en politicus die een groot deel van zijn vermogen verdiende met de slavenhandel. "Ons land eerde een man die Afrikaanse slaven verkocht! Alle standbeelden van racistische mannen die geld verdienden door een mens te verkopen, moeten worden gesloopt", schreef Hamilton.

'Het gebeurt veel te vaak'
"We staan volledig achter wat Lewis heeft gezegd”, benadrukte Brawn. "Wat er gebeurde was vreselijk, het gebeurt veel te vaak. Je hebt de publieke reactie erop gezien. We steunen hem volledig."