Gedoe over superlicentie in Formule 1: ‘Verstappen zou ‘m nu ook niet krijgen’

18 september 2022

Getty Images

Colton Herta leek even de overstap van de IndyCar naar de Formule 1 te maken, maar waarschijnlijk gaat de 'transfer' van de Amerikaan niet door. Het lijkt nogal veel gedoe te zijn, omdat hij eigenlijk nog geen superlicentie heeft. Er is om die reden veel kritiek gekomen op die superlicentie.


Je moet een bepaald aantal punten hebben behaald in je racecarrière om in de F1 te mogen uitkomen. De FIA bepaalt hoeveel punten je krijgt voor bijvoorbeeld de 1e plek in de Formule 2, of iets dergelijks. Die regels zijn strenger geworden, om te voorkomen dat rijke coureurs hun plekje in de F1 te kunnen kopen.

Maar volgens McLaren-teambaas Zak Brown zijn de regels nu té streng. Tegen Motorsport.com zegt hij: "Ik denk niet dat Verstappen in aanmerking zou zijn gekomen voor een superlicentie en ik denk ook niet dat Räikkönen in aanmerking zou zijn gekomen voor een superlicentie. Dus als je terugkijkt in de tijd zijn er een paar jongens, wereldkampioenen, die in de huidige situatie hun superlicentie niet zouden hebben gekregen."

Herta
Hij benoemt daar ook de situatie van Herta: "Als iemand als Colton, die veel IndyCar-races heeft gewonnen, niet in aanmerking komt voor een superlicentie, dan denk ik dat we het superlicentiesysteem moeten herzien."