George Russell heeft er veel voor over om Hamilton te mogen vervangen: ‘Die extra pijn neem ik graag voor lief’

3 december 2020

AFP

Een sprookje wil George Russell zijn onverwachte kans bij Mercedes niet noemen, omdat de omstandigheden daar niet naar zijn met Lewis Hamilton uitgeschakeld door corona. "Ik beschouw dit vooral als de zoveelste onverwachte plotwending in een wonderlijk jaar.”


Hij stond in de badkamer van zijn hotelkamer in Bahrein, maandagnacht rond een uur of 2. De telefoon rinkelde, de naam van Toto Wolff op het schermpje. De teambaas van Mercedes was kort en duidelijk tegenover George Russell. "Hij zei: ‘Lewis heeft corona, we willen dat jij gaat rijden’. Een slapeloze nacht volgde."

64 telefoontjes gehad
Russell, die dit weekend Lewis Hamilton vervangt bij de 2e race in Bahrein, haalde het moment donderdag nog eens terug tijdens de persconferentie waarbij hij in Mercedes-kleding aanschoof naast Valtteri Bottas. De laatste 48 uur waren intens, vertelde Russell. "Alles is zo snel gegaan, ik heb zoveel mensen gesproken. Alleen op dinsdag heb ik al 64 telefoontjes gehad, zag ik net. Die dag was ik nog een beetje zenuwachtig of we er wel uit zouden komen met Williams, die ik enorm moet bedanken voor deze kans.”

'Heel bijzonder jaar'
In Bahrein mag hij zomaar de kampioensauto besturen, een droomscenario. Maar een sprookje wilde de jonge Brit (22) het niet noemen. "Dat is denk ik niet het juiste woord”, meende het Mercedes-talent, eerder reserve- en testcoureur voor het topteam. "Ik heb nooit gedroomd dat ik onder deze rare omstandigheden in die Mercedes zou belanden. Ik zie dit vooral als de zoveelste rare plotwending van een heel bijzonder 2020, waar we later allemaal op terugkijken als een wel heel bijzonder jaar.”

Kleinere schoenen
Contact met Hamilton is er nog niet geweest, vertelde Russell, die zelf ‘gebombardeerd is onder informatie en briefings’. Een helm moest gespoten worden, een race-overall ingevlogen en zijn 3 jaar oude zitje moest ingemeten worden in de Mercedes. Met zijn 1.85 meter is hij fors langer dan Hamilton (1.74 m.). "Het was proppen, zeker met mijn grote voeten. Ik draag noodgedwongen schoenen van een maatje kleiner. Maar die pijn neem ik graag voor lief voor deze kans”