Hamilton wint in China de 1000e race, Verstappen eindigt op P4 (video)

14 april 2019

Getty Images

Lewis Hamilton was zondag de allersnelste bij de 1000e race in de Formule 1. Door een goede start wist de Brit de Grand Prix van China te winnen. Valtteri Bottas werd 2e, Sebastian Vettel 3e en Max Verstappen 4e.


Bij de start kwam Hamilton veel beter weg dan Bottas. Hetzelfde gold voor Leclerc: ook hij ging voorbij zijn ploeggenoot Vettel. Achterin het veld knalden de 2 McLarens - met daarin Lando Norris en Carlos Sainz - en Daniil Kvyat op elkaar. Na een pitstop konden zij weer ongedeerd verder racen.
Positiewissel
Hoewel Leclerc dus voorbij ging aan Vettel, moest hij de 3e positie een paar rondes later weer teruggeven. De grote mannen bij Ferrari verplichtten de Monegask om Vettel voorbij te laten gaan...
Strategie
Daarna kwamen de pitstops. Verstappen ging als eerste - ten opzichte van de Ferrari's - om een undercut te proberen. Bij Vettel lukte dat niet, maar bij Leclerc wel! Door een slimme pitstop schoof de Nederlander dus een plekje op: P4.

Het gat was na die pitstops 10 seconden tussen de supertalenten van de F1. Leclerc reed dat gat razendsnel dicht, maar voordat hij een inhaalactie kon proberen, dook Verstappen voor de 2e keer naar binnen. Zijn voorsprong op Pierre Gasly was zo groot, dat hij op P5 weer terugkwam op het circuit.

Pitstop 2
Niet alleen Verstappen, ook Hamilton, Bottas en Vettel maakten een pitstop. De 2 Mercedessen deden dat zelfs achter elkaar aan. Daardoor kwam Leclerc op P2 terecht, maar Bottas beunde een paar rondjes later langs hem om die positie over te nemen.

Toen Vettel 'm ook passeerde, besloot Leclerc naar binnen te gaan. Zo kwam hij weer achter Verstappen terecht. Het gat was toen 14 seconden, met nog maar 11 rondjes op de klok. Dat kon hij niet meer dichtrijden.

Hamilton
Zo ging de zege naar Hamilton bij de 1000e race in de Formule 1. Verstappen deed het dus weer degelijk: met P4 haalde hij het maximale eruit wat erin zat. Leclerc had het fantastisch kunnen doen, maar werd door Ferrari verplicht om Vettel voor te laten gaan.

De snelste raceronde ging naar Gasly, die vlak voor het einde nog verse banden onder zijn auto zette. Hij krijgt een extra punt voor het klassement. Ook Alexander Albon verdient een vermelding. Hij begon met zijn Toro Rosso in de pitstraat en eindigde in de punten: P10.