🎥 | 8 uitvallers, 2 herstarts, geen Verstappen en eerste podium voor Albon na knotsgekke race op Mugello
i

Getty Images

🎥 | 8 uitvallers, 2 herstarts, geen Verstappen en eerste podium voor Albon na knotsgekke race op Mugello

admin • 19:34, 13-09-2020 / Laatste Update: 15:16, 07-01-2024

De allereerste Grand Prix op het circuit van Mugello was een feest. Mede door 2 startcrashes, met helaas ook Max Verstappen, werd het veld door elkaar gehusseld en kwamen er maar weinig auto's aan de streep. Lewis Hamilton hield als altijd zijn hoofd koel en won. Weer.

Al voor de start zag het er slecht uit voor Verstappen. De Nederlander rapporteerde een probleem aan de Honda-motor, die blijkbaar niet op tijd opgelost kon worden. Daardoor verloor hij direct veel plekken na zijn - eerst nog - goede start. In de chaos werd hij daarna van de baan gebeukt, maar zoals hij zelf ook zei na afloop: 'Ik was toch wel uitvallen'.

Herstart: weer mis

Valtteri Bottas mocht na een flinke periode achter de safety car het tempo bepalen, maar deed dat niet echt lekker. Daardoor kwamen de mannen achterin het veld in de problemen. 4 auto's klapten op elkaar, waardoor onder meer Carlos Sainz uitviel. Nog zonder een raceronde waren er al 7 man uitgevallen!

Staande start: Hamilton slaat toe

Na een langdurende rode vlag-periode werd er een staande start georganiseerd. Bottas begon weer vooraan, maar werd direct ingehaald door Hamilton. Charles Leclerc gaf de 1000e Grand Prix van Ferrari een beetje kleur. Hij werd toen hij 3e reed een aantal keer achter elkaar ingehaald, maar pakte daarna zelf ook een paar wagens.

Vertrouwd

Richting het einde een vertrouwd gezicht: Hamilton die langzaam uitliep op Bottas en een gefrustreerde Fin. De Britse wereldkampioen loopt weer uit in het kampioenschap, waarin Verstappen terrein prijs moest geven op de Fin. Wel blijft hij 3e.

Strijd om het podium

In de strijd om het podium had ineens iedereen kans. Lance Stroll en Daniel Ricciardo hadden de beste papieren, maar toen crashte Stroll hard. Uitvaller nummer 8, rode vlag nummer 2 en herstart nummer 2. Bij die herstart was vooral Alexander Albon goed weg. De Red Bull-coureur, die nog nooit het podium haalde, rook bloed en dook op op P3 achter de Mercedessen.

Eerste punt Russell?

In de achterhoede van de 12 coureurs tellende grid werd het ook razendspannend. Kimi Raikkonen kreeg een 5 seconden straf, maar reed toen wel al op P8. Op P11 kon George Russell in z'n Williams zijn eerste punten ruiken. Hij zat vast achter de P10 van Sebastian Vettel, maar hoopte op het inhalen van Raikkonen qua tijd. Helaas lukte het hem net niet.

Uitslag GP van Toscane:

1. Hamilton

2. Bottas

3. Albon

4. Ricciardo

5. Perez

6. Norris

7. Kvyat

8. Leclerc

9. Raikkonen

10. Vettel

11. Russell

12. Grosjean