Overzicht: alle Formule 1-races die ooit zijn afgelast
i

ANP

Overzicht: alle Formule 1-races die ooit zijn afgelast

admin • 15:52, 13-03-2020 / Laatste Update: 22:02, 07-01-2024

Door de uitbraak van het coronavirus ligt plots het complete schema van alle Formule 1-Grands Prix overhoop. De races van Australië, Bahrein en Vietnam zijn uitgesteld en ook de GP van Zandvoort staat onder druk. Maar hoe vaak werden er eerder races in de Formule 1 geschrapt? Je vindt het in het overzicht hieronder.

We laten in deze lijst de races van 2020 nog tijdelijk achterwege. Het nieuws volgt zich in zo'n snel tempo op, dat die informatie binnen de kortste keren alweer achterhaald is.

Bahrein 2011

Sport en politiek horen nooit samen te gaan, maar in dit geval was er simpelweg geen andere oplossing meer. Door de Arabische Lente (protesten en opstanden in het Midden-Oosten) was het niet mogelijk om de veiligheid van iedereen op en rondom het circuit te garanderen.

België 1985

We maken een sprong en zitten alweer 35 jaar terug in de tijd. De race in Spa werd hier niet afgelast, maar een paar maanden  uitgesteld. De reden? De baan was niet veilig. Door werkzaamheden ontstonden er scheuren in het circuit, waardoor de race tijdens het weekend nog werd afgelast. Op vrijdag was er nog vrije training, maar een dag later ging er alsnog een streep door de GP.

België 1969

Opnieuw is het Spa waar een grote streep doorheen ging. Niet vanwege een slecht wegdek, maar omdat coureurs het circuit veel te gevaarlijk vonden. Onder leiding van Jackie Stewart werd er geprotesteerd, waarna de grand prix niet werd gereden. Het was de laatste keer dat er op het 'oude' Spa werd gereden. Hierna kwam er onder andere een extra chicane.

België én Nederland 1957

Nooit eerder werden er 2 grands prix afgelast in 1 jaar in de historie van de Formule 1. Door de Suezcrisis was benzine bijna onbetaalbaar en hadden meerdere landen economische problemen. Daardoor vroegen zowel de Belgen als de Nederlanders aan teams om hun startbudget naar beneden te gooien. Daar gingen de teams niet mee akkoord, waardoor er even nog maar 6 races leken te worden afgewerkt in '57.

Als oplossing werd er in het Italiaanse Pescara gereden. Dat circuit was alleen zó lang, dat het geschiedenis in ging als het langste F1-circuit ooit. Langer nog dan de Duitse Nürburgring.