Winnaar Stacey: 'Het had nog wat beter gekund'

Winnaar Stacey: 'Het had nog wat beter gekund'

21:54, 15-01-2015

Termas de Río Hondo - Het was donderdag Team De Rooy boven in de Dakar Rally. In de 11e etappe van Salta naar Termas de Río Hondo over 194 kilometer werden Hans Stacey en Gerard de Rooy 1 en 2. De Iveco's kwamen op het snelle terrein goed tot hun recht, maar de verschillen die gemaakt werden zijn klein.

Stacey kan nog wel naar de 5e plaats in het algemeen klassement kijken, hij moet daarvoor in de laatste 2 wedstrijddagen 8.51 minuten overbruggen op Dmitry Sotnikov. "Met 14 jaar WRC-ervaring zijn dit eigenlijk mijn proeven", aldus de winnaar uit Best. "Toch had het nog wat beter gekund. Halverwege de proef had ik mijn remmen zo heet gestookt dat ik het even wat rustiger aan moest doen. En ik heb nog wel 3 keer aan de kant gestaan om een Toyota-jeep voorbij te laten die continu op de Sentinel bleef drukken. Vervolgens kwam hij telkens niet. Nadat Gerard en ik Ales Loprais voorbij waren gereden, liet Gerard me een aantal kilometer later ook voorbij. Zo kon de snelheid weer wat omhoog omdat we uit het stof kwamen. Vervolgens heb ik het laatste deel nog bijna 30 kilometer achter de Kamaz van Airat Mardeev gereden. Hoe vaak ik ook mijn Sentinel heb gebruikt, hij ging niet aan de kant. Als ik al die kleine tegenslagen bij elkaar optel, hadden we nog wel 2 minuten kunnen uitlopen."

De Rooy vond de proef 'eigenlijk best saai'. "Je hebt geen mogelijkheid om iemand in te halen. Ook de navigatie stelt op z'n proef niet heel veel voor. Op het einde van de proef ben ik door een laaghangende tak nog mijn gps-antenne verloren. Voor de rest hadden de 3 trucks voor me al redelijk veel snoeiwerk gedaan en dus is er verder niets kapot."