Red Bull is doodsbang: ‘Op deze manier moet elk team 200 tot 300 mensen ontslaan’

27 juni 2022

ANP

Het is chaos in de Formule 1! Achter de schermen maken de teams zich enorm veel zorgen om het budgetplafond. Dat ligt op 132 miljoen euro, maar door de hoge inflatie kan je voor dat geld een stuk minder kopen. Dat betekent concreet dat de teams tussen de 200 en 300 mensen moeten ontslaan om te kunnen blijven racen. Dat zegt Christian Horner, de teambaas van Red Bull Racing, het team van Max Verstappen.


Het budgetplafond is in 2021 ingesteld om het kampioenschap eerlijker en spannender te maken. Het verhaal is nu alleen dat het plafond volgens sommige teams te laag ligt. Ferrari, Mercedes en dus Red Bull trokken al aan de bel bij de FIA.

Grote ontslagronde
Horner legt uit: "Je hebt als renstal controle over het ontwerp van de auto. Dat doe je samen met een groep van engineers. Maar op dit moment is er, net als bij heel wat huishoudens over de hele wereld, geen controle over de kosten. In Groot-Brittannië (waar Red Bull gevestigd is, red.) zien we een voorspelde inflatie van 11 procent. Dat heeft een invloed op de prijs van ruwe materialen, elektriciteit, grondstoffen en onderdelen die geleverd worden."

"Ik schat dat elk team zo’n 200 à 300 mensen zal moeten ontslaan om binnen de limieten te blijven. Is dat de juiste oplossing? Niemand had dit kunnen voorspellen. Dit is volgens mij overmacht waar de FIA moet ingrijpen."