Ricciardo en Hulk gediskwalificeerd voor illegale wagen

23 oktober 2019

BSR Agency

Beide Renaults zijn 1,5e week na de race gediskwalificeerd bij de GP van Japan op Suzuka. Het team van coureurs Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg in zou een systeem hebben dat de rembalans van de auto automatisch zou regelen, wat vet illegaal is.


Na de race diende Racing Point protest in omdat het vermoedens had dat Renault sjoemelde. De racebond FIA nam daarop spullen van beide wagens in beslag en onderzocht die, daarom duurde het zo lang voordat er resultaat is. In een hoorzitting in Genève maakte de FIA woensdag bekend dat de automatische rembalans wordt gezien als 'driver aid', hulp voor de coureur.

Normaal gesproken moeten de rijders zelf de rembalans instellen tijdens de rondjes. Daarom zitten ze ook zo vaak aan het stuur. Dat Renault het vóór de race automatisch heeft ingesteld, is tegen de sportieve en technische regels van de Formule 1.

Racing Point pakt de buit
Door het besluit raakt Renault 9 punten kwijt, aangezien Ricciardo 6e werd en Hulk 10e. Racing Point profiteert het meest: Sergio Perez en Lance Stroll zijn nu 8e en 9e geworden. Charles Leclerc en Pierre Gasly schuiven op naar P6 en P7, terwijl Daniil Kvyat een puntje verdient.

Renault kan tot komende donderdag in beroep gaan.