Rosberg wint de GP van België, Verstappen teleurstellend 11e

28 augustus 2016

ANP

De Grote Prijs van België is zondag gewonnen door de Duitser Nico Rosberg (Mercedes). Helaas moet Max Verstappen de vele Nederlandse fans op het circuit Spa-Francorchamps teleurstellen. Hij werd 11e. Door een botsing bij de start moesten hij en de 2 Ferrari's een pitstop maken en vielen ze ver terug. Daniel Ricciardo werd met z'n Red Bull 2e. Lewis Hamilton startte vanaf de laatste plek en wist na een geweldige inhaalrace 3e te worden.


Dankzij een goede kwalificatie kon Max Verstappen vanaf P2 op de eerste rij starten. Met Nico Rosberg in het vizier wilde hij zo snel mogelijk P1 overnemen, natuurlijk. Maar de start was zeer chaotisch. De twee Ferrari's met Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel haalden Max op het rechte stuk in. De Nederlander dacht: dit laat ik niet gebeuren! Hij dook naar de binnenkant van bocht 1. Daar was het zo krap, dat de auto's elkaar raakten. De twee Ferrari's en Verstappen in z'n Red Bull moesten daarom gelijk een pitstop maken.

Crash
Een flinke tegenvaller voor de 80.000 Nederlandse fans die naar circuit Spa-Francorchamps waren afgereisd: Max viel terug naar P16. Vanaf dan had het een inhaalrace moeten worden, maar het bleef chaotisch. In ronde 6 maakte Kevin Magnussen met zijn Renault een enorme klapper. Gelukkig gaat het goed met de coureur, maar door de crash werd de race stilgelegd. De bandenstapel moest voor de veiligheid worden hersteld.

(tekst loopt door onder foto)

Magnussen

Doorstart na rode vlag
Na een kwartier 'pauze', mochten de coureurs zich weer klaarmaken voor een 'nieuwe start' van de race. Wel met een hele andere rangschikking: Nico Rosberg (P1) en Daniel Ricciardo (P2) konden het tempo bepalen. Dankzij de safety car en rode vlag-situatie hadden Fernando Alonso en Lewis Hamilton veel ingehaald. Ze hadden allebei een straf en startten achteraan, maar na 10 rondes streden ze al om P4! Een enorme opsteker vooral voor de nummer 1 in het klassement Hamilton.

Gevecht met Kimi
Verstappen ging na de rode vlag in gevecht met Raikkonen om plek 14. Dat ging er stevig aan toe. Max moest een paar keer van lijn veranderen om Kimi achter zich te laten. "Dit is belachelijk", schreeuwde Raikkonen over de boardradio. Ferrari vroeg de wedstrijdleiding om Verstappen een straf te geven, maar dat gebeurde niet.

Bandenstrategieën
Dankzij de vele verschillende bandenstrategieën, bleef het constant onrustig in het speelveld. Vooraan had Nico Rosberg eigenlijk niks te vrezen. Daniel Ricciardo hield hij goed op afstand. Max Verstappen en Kimi Raikkonen stoomden lekker door naar P7 en P8. Na een pitstop van Sebastian Vettel kwam Verstappen opnieuw een Ferrari tegen. De twee wisselen in een heerlijk gevecht een paar keer van positie, maar Max moest op de zachte banden toch zijn meerdere erkennen in de ex-wereldkampioen.

In het laatste kwart van de wedstrijd kon Verstappen nog maar op één ding hopen: punten. Hij moest proberen om zichzelf in de top 10 te manoeuvreren. Dat ging niet zonder slag of stoot. Met nog 5 ronden te gaan stond hij op P11 met opnieuw de Ferrari-coureur Kimi Raikkonen voor z'n neus.

Ondertussen had Nico Rosberg gewoon 16 tellen voorsprong op Daniel Ricciardo. Die kon met twee vingers in de neus naar een hele fijne overwinning rijden. Daniel Ricciardo heeft de hele race stevig doorgereden en kon Hamilton daardoor achter zich houden.

Al met al voor alle Nederlandse fans een enorm teleurstellende race. Max Verstappen wist niet meer in de punten te rijden.

De stand 1