Welke F1-podcasts zijn echt de moeite waard?
i

EPA

Welke F1-podcasts zijn echt de moeite waard?

admin • 13:00, 11-03-2019 / Laatste Update: 09:12, 05-01-2024

De podcast is enorm in opkomst en Max Verstappen ook. Veel mensen denken dan ook dat een half uur of langer lullen over de Formule 1 interessant is om naar te luisteren. In sommige gevallen klopt dat, maar in andere gevallen kun je de podcast beter aan je voorbij laten gaan. Sportnieuws.nl bespreekt welke podcast jij mee moet nemen in jouw voorbereiding op het seizoen 2019, dat over 4 dagen van start gaat.

Full disclosure: dit is een absoluut subjectieve review van podcasts waar ik het meeste plezier uit haal. Probeer ze dan ook rustig allemaal zelf een keer uit!

De experts

Er zijn maar een paar podcasts die echt de moeite waard zijn om te luisteren, als je zelf al een beetje verstand hebt van Formule 1. Mijn persoonlijke favoriet is de relatieve nieuwkomer, de F1 aan Tafel podcast van GrandPrix Radio. De website waar Olav Mol een grote hand in heeft, heeft doorgaans interessante gasten, waaronder Mol zelf. Daarnaast is presentator Rene Hoogterp (ook autosportcommentator bij Ziggo) altijd alert en wordt er inhoudelijk redelijk uitvoerig gesproken over de klasse. Ook Jack Plooij schuift regelmatig aan. Wat je van zijn journalistieke houding ook vindt, vermakelijk is het wel altijd. Kortom: gasten die dicht op de actie zitten, met leuke inside info en mooie discussies.

Een iets minder serieuze, maar daarom niet minder leuke podcast is de Autobahn-podcast Asfalt. De geluidskwaliteit is niet altijd top en Dumpert-presentatrice Sylvana kan voor de F1-fan regelmatig een beetje onnozel uit de hoek komen, maar vaak zorgt het wel voor leuke verhalen. De inside info van voormalige GP3-coureur, en tegenwoordig voornamelijk toerwagenracer, Steijn Schothorst, iemand die Max Verstappen regelmatig informeel spreekt, zijn de lichtpuntjes in deze podcast. Ook de overige, relatief onbekende, personen in deze podcast zijn regelmatig te betrappen op interessante meningen en discussies.

De zelfbenoemde, en ietwat saaie, experts

Helaas zijn niet alle podcasts de moeite waard om te luisteren. Want waar veel podcastmakers hun informatie van andere, toonaangevende, media verzamelen, zijn sommigen gewoon niet zo goed geïnformeerd. Wanneer de experts van AD’s Pitstop en Nu.nl’s De Boordradio over de technische details van auto’s beginnen, kun je beter even doorspoelen. Ze doen hun best om te begrijpen wat er gebeurt, maar lijken niet helemaal de kennis te hebben om de informatie goed te verwerken.

Formule 1 is een technische en ingewikkelde sport. De kunst is om dit juist te vertalen naar het publiek. Als er dan een slechte uitleg wordt gegeven, kun je beter ver van dit onderwerp verwijderd blijven. Overigens is de aflevering van Pitstop met Thijs Zonneveld een absolute klassieker!

Ook voor de nieuwe podcast van de NOS geldt dat deze lang niet altijd het luisteren waard is. Met Jan Lammers hebben ze natuurlijk een voormalig F1-coureur die een hoop goed uit kan leggen. Toch is zijn informatie wat gedateerd en is het hele format wat zakelijk en saai.

Bonusronde: buitenlandse podcasts

Voor de mensen die geen moeite hebben met Engelstalige podcasts, maar even een opsomming van welke de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Allereerst is er de Chequered Flag van de BBC. De analyses van o.a. oud-coureur Jolyon Palmer (die dat beter doet dan autorijden) en interviews met coureurs tijdens het weekend, zijn messcherp. Hoewel hier, net als in de Nederlandse podcasts, regelmatig een chauvinistisch sausje is te ontdekken, zitten ze dicht op de actie en zijn de terug te beluisteren radio-uitzendingen echt de moeite waard.

Formule 1 kwam vorig jaar met een eigen podcast met iets meer achtergrond. De Beyond the Grid podcast bestaat uit interviews met mensen binnen de sport. Iedere week komt er op woensdag een nieuwe editie uit en die zorgt bijna altijd voor nieuws. Zo was het interview dat ze vorig seizoen hadden met Christian Horner goed voor een aantal stevige quotes over het vertrek van Daniel Ricciardo.

Buitenbeentjes voor de echte liefhebber

WTF1 is een site die iets meer op jongeren is gericht en vaak wat meer humor en wat meer social media invloed heeft. De podcast is echter wat houterig. Wellicht wordt dat dit seizoen beter, want ze hebben er zeker de creativiteit voor!

Persoonlijk ben ik geen fan van de Beyond Victory podcast van ex-wereldkampioen en tegenwoordig beroepsvlogger Nico Rosberg. Dat kan met hem te maken hebben. Maar ik luister hem nooit af. Dat is jammer, want de gasten zijn vaak wel interessant. Misschien kun jij hem beter hebben dan ik, doe rustig een poging.

Als je echt in slaap wil vallen, maar wel de meeste diepte-info wil, probeer dan de Autosport.com-podcast eens. Deze gaat niet alleen over Formule 1, maar over meerdere klassen. De Britse journalisten van dit medium zijn altijd goed ingevoerd, maar de nadruk ligt vaak wel op de Britse coureurs. Maar als er iets met Max gebeurt, dan bespreken ze dat natuurlijk ook.

[poll id="1459"]