Boegbeeld Boeljon kent valse start

Boegbeeld Boeljon kent valse start

Harry Nijland • 21:19, 23-05-2014 / Laatste Update: 09:04, 13-12-2023

AMSTERDAM - Christel Boeljon heeft een valse start gemaakt in het golftoernooi waarvan ze het boegbeeld is. De Alkmaarse noteerde vrijdag in de 1e ronde van het Ladies Open op golfbaan The International nabij Schiphol 77 slagen. Met die score van 4 boven par bezet Nederlands beste golfster in de tussenstand de 85e positie.

De Schotse Kylie Walker sloeg de ballen heel wat scherper dan Boeljon en met een score van 69 slagen, 4 onder par, heeft zij de leiding. Liefst negen speelsters delen de tweede plaats op 2 slagen van Walker. De 18-jarige Anne van Dam is de beste amateur en tevens verreweg de hoogst geklasseerde Nederlandse op de 11e plaats met 72 slagen (-1).

Boeljon timmert aardig aan de weg op de het allerhoogste niveau in de Verenigde Staten (LPGA), maar in eigen land heeft ze nog niet echt kunnen uitblinken. Ze eindigde de afgelopen jaren weliswaar redelijk bovenin, maar kwam nog niet in de buurt van de overwinning. Zo blijft toernooidirectrice Liz Weima sinds 1994 de enige Nederlandse winnares van het Ladies Open.

Mogelijk kan Van Dam voor een stunt zorgen. De Arnhemse vwo-scholiere speelde onbevangen de eindexamenstress van zich af en nestelde zich met haar score van 72 tussen gevestigde namen in de Europese Tour. De overige vijf Nederlandse speelsters kwamen er niet aan te pas. Demi Weber deed het nog naar behoren met 76 slagen (+3), maar Chrisje de Vries (+6), Mette Hageman (+7), Charlotte Puts (+9) en Ireen Domela Nieuwenhuis (+9) moeten vrezen voor uitschakeling na de tweede ronde op zaterdag