Scholiere Van Dam stunt bij de profs

Scholiere Van Dam stunt bij de profs

Harry Nijland • 16:18, 23-05-2014 / Laatste Update: 10:43, 13-12-2023

AMSTERDAM - Anne van Dam speelde vrijdag de eindexamenstress van zich af met een fraaie eerste ronde tijdens de Ladies Open Golf. De 18-jarige Arnhemse ging rond op The International nabij Schiphol in 72 slagen, 1 onder par. Ze bivakkeerde met die score in de top 10 van de ochtendgroep en was verreweg de beste Nederlandse.

,,Ik heb de afgelopen 2,5 week alleen maar met mijn neus in de boeken gezeten, dus ik rekende erop dat ik niet de sterren van de hemel zou spelen. Dus met die -1 kan ik niet ontevreden zijn'', aldus de VWO-scholiere, die nog amateur is en op de 11e haar hoogtepunt beleefde met een eagle (-2).

Van Dam kon zich wel mooi optrekken aan de twee Engelse profs die in haar flight zaten. Melissa Reid (2011) en Florentyna Parker (2010) zijn oud-winnaressen van het Ladies Open, dat dit jaar zijn 20e editie beleeft. ,,Meestal speel ik op mijn best als ik me heel erg richt op mijn eigen spel en niet op anderen let, maar nu was het toch wel apart om met twee toppers samen te spelen.''

Weinig speelsters konden tippen aan de score van het talent van het jaar in 2013. Halverwege de dag waren vier golfsters beter met een ronde van 71 slagen, 2 onder par.

De andere Nederlandse deelneemsters die in de ochtend begonnen aan hun rondgang langs de 18 holes, leverden kaarten met met scores ruim boven par.

Toernooitroef Christel Boeljon, ambassadrice van het Ladies Open, startte in de middaggroep en is vroeg in de avond pas klaar. Dewi-Claire Schreefel, in 2012 nog vierde, ontbreekt. De Diepenveense is in de Verenigde Staten gebleven, waar ze op de Amerikaanse proftour LPGA speelt.