Geweldige zege handbalsters op Bulgarije

admin • 23:25, 07-10-2015 / Laatste Update: 01:12, 13-12-2023

De Nederlandse handbalsters zijn de kwalificatiereeks voor het EK in 2016 begonnen met een monsterzege op Bulgarije. Het vrouwenteam van bondscoach Henk Groener won woensdag in een volgepakt Topsportcentrum van Rotterdam met 45-24. Bij rust leidde Nederland met 24-16.

Topschutter bij Oranje was Lois Abbingh met zeven doelpunten. Angela Malestein maakte er zes. Esther Schop en Yvette Broch noteerden vijf treffers.

De ziekenboeg bij Oranje was zo vol, dat Groener voor de eerste wedstrijd na de zomerbreak moest terugvallen op internationals die normaal gesproken niet de eerste keus krijgen. Onder anderen aanvoerster Danick Snelder, Estavana Polman, Jessy Kramer, Martine Smeets en Ailly Luciano ontbraken door blessures.

Geweldige Broch

Tegen het niet al te sterke Bulgarije bleek dat gemis goed op te vangen. Hoewel Oranje ook kon rekenen op de schotkracht van de ervaren Abbingh, die in de eerste helft zes keer op rij scoorde. Ook Broch wurmde haar lichaam geregeld langs de Bulgaarse defensie en wierp raak vanaf de cirkel.

Het Nederlands team moest wel in de defensief opzicht even warmdraaien. Met name de Bulgaarse Elizabeth Omoregie passeerde wel heel makkelijk doelvrouw Marieke van der Wal. Tot diep in de eerste helft ging het daardoor gelijk op. Pas bij 13-13 kwam Oranje los, mede dankzij de snoeiharde arm van Abbingh. In de tweede helft speelde Oranje met de uitgebluste tegenstander en leverde bijna elke aanval een doelpunt op. Groener kon zijn reserves volop speeltijd geven.

Hij was bijzonder tevreden over het aanvalsspel van zijn speelsters, maar had ook wel wat aan te merken. ,,Bulgarije is de zwakste tegenstander in de poule en we scoorden vanaf het begin heel makkelijk. Maar de scherpte in de dekking en de duels was in die beginfase ver te zoeken. We liepen een beetje achter onszelf aan. In de time-out heb ik even geschreeuwd dat het genoeg was. Vanaf dat moment begon het te lopen en hebben we Bulgarije min of meer zoekgespeeld.''

De handbalsters vervolgen over vier dagen de kwalificatiereeks met een uitwedstrijd tegen Oostenrijk. Daarna keren alle internationals terug naar hun clubs. Eind november komen ze dan weer samen om zich voor te bereiden op het WK in Denemarken.