Janneke Schopman hockeycoach van het jaar, opnieuw prijzen voor India

6 oktober 2022

Proshots
Janneke Schopman Coach Jaar Hockey India

Gefeliciteerd Janneke Schopman! Ze is door wereldhockeybond FIH uitgeroepen tot Coach van het Jaar bij de vrouwenelftallen.


Met hen werd ze 3e in de Pro League. Jamilon Mülders, bondscoach van Nederland, werd 2e in de uitverkiezing.

Soldaat
Schopman (foto) en India kwamen op het WK niet verder dan plek 9. Bij de Pro League versloeg India als debutant toplanden als Nederland, Duitsland, Spanje en, na shoot-outs en winnaar Argentinië. Schopman kreeg 38,2 procent van de stemmen.

Bij de mannen werd ook de India-bondscoach gekozen tot beste van het jaar. Met coach Graham Reid wonnen de Indiase mannen vorig jaar olympisch brons. Het betekende de 1e olympische medaille voor de Indiase hockeyploeg. In de Pro League werden zij 3e. Reid won de prijs voor het 2e jaar op een rij.

Gezeik over stemronde
Dat beide prijzen naar India gingen, is misschien redelijk verrassend, maar aan de andere kant ook weer helemaal niet. Vorig jaar gingen bij de FIH-verkiezing alle prijzen naar India, zowel voor de coaches als beste spelers, keepers en talenten, bij de mannen én de vrouwen.

Die stortvloed aan prijzen zorgde toen voor de nodige ophef en kritiek. Als oorzaak werd toen de stemprocedure genoemd. De publieksstemmen waren goed voor 25 procent van de uitslag.

Andere regels
Dit jaar is de procedure iets aangepast en maken de stemmen van fans slechts 20 procent van het totaal uit. Een groep deskundigen is goed voor 40 procent, de nationale bonden voor 20 procent en journalisten voor de overige 20 procent. De prijzen voor de beste spelers en speelsters worden later bekendgemaakt.