Van Ass biedt hockeysters ruimte na angstcultuur: ‘Niet van dat slappe’

12 september 2022

Proshots
Paul Van Ass Vrouwen Hockey Ploeg Team Oranje Angst Cultuur Ruimte Toverwoord

Onder de nieuwe bondscoach Paul van Ass beginnen de Nederlandse hockeyvrouwen aan een nieuw tijdperk. Van Ass, die ook nog hoofdcoach is bij HGC Heren I, hoopt dat er afscheid genomen kan worden van de angstcultuur die binnen het team heerste.


In gesprek met NOS lichtte Van Ass zijn uitspraak toe. Ruimte blijkt het sleutelwoord van zijn ploeg te zijn. "Ruimte naar jezelf, je teamgenoten en de nieuwe begeleiding", aldus Van Ass.

Bangmakerij
Na de Olympische Spelen van Tokio kwam na gesprekken naar buiten dat er onder ex-bondscoach Alysson Annan een angstcultuur heerste. Zij vertrok, en assistent Jamilon Mülders nam tijdelijk haar taken over. Nadien pakte Oranje de 3e wereldtitel op een rij.

Onder Annan vonden de hockeysters de prestatiecultuur te negatief. Dit wees een onafhankelijk onderzoek, dat de hockeybond liet doen, uit. Conclusie? Het was er niet leuk en onveilig: speelsters durfden niet tegen Annan of toonaangevende speelsters in te gaan.

Van Ass wil dat beslist voorkomen. "We moeten naar een nulpunt en vanuit die ruimte weer nieuwe dingen opbouwen. We hebben daar ook de tijd voor. Dat betekent niet van dat slappe, of dat we onze nummer-1-positie niet gaan handhaven, maar we hebben de tijd om weer te bouwen."

Ruimte
De komende periode heeft Van Ass dus 2 functies. Vanaf oktober focust hij zich volledig op de vrouwenploeg. "Ik wil niks bagatelliseren, maar zulke zaken zijn vaak een opeenstapeling van dingen die op een gegeven moment uit de hand lopen. We willen nu terug naar de basis. Daarom benoemen we die ruimte ook, zodat we elkaar durven aan te spreken."