Waarom Jeffrey Herlings meer aandacht verdient
i

Ray Archer/Red Bull KTM Factory Racing

Waarom Jeffrey Herlings meer aandacht verdient

admin • 14:29, 01-06-2018 / Laatste Update: 06:15, 05-01-2024

Max Verstappen, Dafne Schippers, Tom Dumoulin, het zijn allemaal grote Nederlandse sporters. Er is echter minstens nog 1 Nederlander die in dit rijtje niet misstaat. Motorcrosser Jeffrey Herlings is misschien wel de meest onderschatte sportman van Nederland. Sportnieuws-redacteur Tim Gerth legt uit waarom juist Herlings, die komend weekend in Groot-Brittannië zijn 7e GP van het seizoen kan winnen, meer aandacht verdient.

Pas 23 jaar oud, al 3 keer wereldkampioen en al meer GP-overwinningen dan Lewis Hamilton in de Formule 1. Herlings is een fenomeen. De Brabander is pas bezig aan zijn 2e seizoen in de MXGP en won dit jaar 6 van de 8 GP's. Hij pakte onderweg 12 van de 16 heats. Hoewel motorcross ook een technische sport is, wint Herlings niet omdat hij op de beste motor zit, maar omdat hij zelf gewoon het verschil maakt. Meer dan in welke racecategorie ter wereld, is de rijder bepalend voor het eindresultaat.

Vallen en opstaan

Naast zijn vele successen heeft Herlings ook door tegenslagen en blessures veel geleerd. Al op zijn 15e maakte Herlings zijn debuut in het wereldkampioenschap motorcross. Hij begon op een iets kleinere machine en werd in 2012 al voor het eerste wereldkampioen. Herlings was toen pas 17. Ook in 2013 en 2016 pakte 'The Bullet' de wereldtitel. 3 titels dus, maar dat hadden er ook zomaar 6 kunnen zijn.

In 2014 en 2015 raakte Herlings zwaar geblesseerd, waardoor hij tot 2 keer toe de titel uit zijn handen zag glippen. Toen Herlings in 2014 zijn dijbeen brak in Loket, stond hij bijna 150 punten voor op de nummer 2. Na een race tegen de klok, keerde Herlings uiteindelijk terug in de laatste wedstrijd maar kwam hij 4 punten tekort om de titel te pakken. Ook in 2015 verdampte een voorsprong van meer dan 100 punten en werd hij uiteindelijk 7e.

Leren van fouten

Ook in het debuutseizoen van Herlings in de MXGP zat de titel er niet in. Waar Herlings zich aan zijn stand verplicht voelde om bij zijn debuut de titel te pakken, zoals op papier mindere rijders voor hem wel deden, lukte het niet. Een slepende blessure in zijn hand zorgde ervoor dat zijn kampioenschap er al op zat voordat het goed en wel was begonnen.

Het succes van talenten als Herlings wordt vaak bepaald door de manier waarop ze omgaan met hun fouten. De zware blessures die de crosser meemaakte hebben ervoor gezorgd dat Herlings niets meer aan het toeval overlaat. In ieder interview zal je hem horen zeggen dat het seizoen nog lang is en dat hij geen waarde hecht aan de voorsprong die hij nu heeft op Tony Cairoli in de MXGP (48 punten).

Op en top sportman

Of het nou techniek, tactiek of uithoudingsvermogen is, Jeffrey Herlings is in ieder aspect een op en top sportman. Constant op zoek naar manieren om meer uit zichzelf te halen. Zelfs zijn dieet stelt hij tegenwoordig zelf op, om niets aan het toeval over te laten. De wet van de remmende voorsprong, die kent Herlings niet. Was hij begin dit seizoen al dominant, met verbeterde starts is hij inmiddels onverslaanbaar.

Ook in zijn interviews is Herlings een volwassen en verstandige gozer, die niet bang is om te zeggen wat hij vindt. Zo vertelde hij vorig jaar nog aan Motorsport.com waarom hij vergelijkingen tussen zichzelf enmet Max Verstappen onterecht vindt en nam hij het op voor andere sporters die in zijn eigen veel meer aandacht verdienen.

Unieke prestaties

Overwinningen pakken doet iedere kampioen, maar wat maakt Herlings nou zo speciaal? De Nederlander heeft de gave om op onverwachte momenten iedereen te overdonderen. Zo reed hij vorig jaar voor de lol de laatste wedstrijd mee in het Amerikaans kampioenschap, de tegenhanger van de MXGP. Met minimale oefeningen en ondanks een valpartij bij de start reed Herlings uit het niets iedereen op een hoop.

Het was zeker niet de eerste keer dat Herlings de motorcross-wereld op zijn kop zette, maar ook niet de laatste. tijdens de openingsrace van dit seizoen maakten hij en Cairoli, ook zijn merkgenoot, er een spektakel van. Herlings wist in de slotfase in 4 rondjes meer dan 10 seconden goed te maken en pakte na een geweldig gevecht de overwinning.

Herlings moeten we koesteren

Ik denk dat het inmiddels wel voldoende duidelijk is dat Herlings een ongekend grote sportheld is. Met 73 GP-overwinningen staat hij op 23-jarige leeftijd al op de 3e plaats ooit in het motorcross-kampioenschap. Het record van 101 wedstrijden gaat hij vroeg of laat zeker pakken. Maar het punt dat ik vooral wil maken is dat Herlings ook de aandacht moet krijgen die hij verdient.

Het is duidelijk dat de Nederlander geniet van de aandacht die hij in Amerika krijgt en hij was al eens dichtbij een overstap. Het grote geld lonkt en als Herlings niet de waardering krijgt die hij verdient zal hij ongetwijfeld nog eens gaan nadenken over de overstap. Of hij dit seizoen 9-voudig wereldkampioen Cairoli verslaat en wereldkampioen wordt of niet, ik steek mijn hand ervoor in het vuur dat Herlings geen kandidaat wordt voor Sportman van het Jaar. In een olympisch seizoen gelden nu eenmaal andere regels, maar laten we deze held wel de erkenning geven die hij verdient!