Onbekende Zarco mag de TT in Assen als 1e starten
i

ANP

Onbekende Zarco mag de TT in Assen als 1e starten

admin • 18:23, 24-06-2017 / Laatste Update: 20:36, 12-12-2023

De Franse motorcoureur Johann Zarco heeft bij de 87ste TT van Assen verrassend de pole-position veroverd in de MotoGP. De wegracer van Yamaha troefde in de slotminuut van de kwalificatierace de grote kanonnen af. Regerend wereldkampioen Marc Márquez klokte op zijn Honda de 2e tijd, terwijl de Italiaan Danilo Petrucci als 3e eindigde op zijn Ducati.

Zarco maakt dit jaar zijn debuut in de koningsklasse. Hij was de afgelopen 2 jaar wereldkampioen in de Moto2. De 26-jarige zette in regenachtig weer in een ultieme poging de beste rondetijd neer van 1.46,141. Hij was nog net iets sneller dan Márquez (1.46,206) en erkend regenrijder Petrucci (1.46,525).

Rossi dan?

Publieksheld Valentino Rossi klokte op zijn Yamaha de 4e tijd in de kwalificatie. De Italiaan bleek de lastige omstandigheden nog prima te kunnen hanteren. 'The Doctor' kan morgen voor de 10e keer in zijn imposante loopbaan de Nederlandse motorsportklassieker winnen.

Viñales slecht

WK-leider Maverick Viñales (Yamaha) had moeite met de grotendeels natte baan en pakte pas de 11e startplek. De Italiaan Andrea Dovizioso (Ducati), de winnaar van de afgelopen 2 grands prix, klokte de 9e tijd.

Held Redding

De Brit Scott Redding zorgde voor een opmerkelijke actie. Nadat hij op zijn motor onderuit was gegaan, rende de Brit zo snel als hij kon over het circuit naar de pitstraat om op zijn gereedstaande tweede machine te stappen. Het leverde hem de vijfde startplek op.