Bouwmeester wint 10de race en is zeker van brons

Bouwmeester wint 10de race en is zeker van brons

admin • 02:06, 14-08-2016 / Laatste Update: 18:03, 12-12-2023

Zeilster Marit Bouwmeester is maandag in de olympische medalrace van de Laser Radial al zeker van brons en heeft het goud voor het grijpen. De tweevoudig wereldkampioene uit Friesland meldde zich zaterdag met de vijfde plek in de negende race aan kop van de ranglijst, mede dankzij het matige optreden van de concurrentie.

In de tiende manche verstevigde de nummer twee van Londen 2012 haar eerste plaats met de tweede klassering.

Medal race

Bouwmeester begint maandag met een voorsprong van acht punten op de Deense Anne-Marie Rindom aan de medalrace, met dubbele punten. Nummer drie Annalise Murphy uit Ierland staat op tien punten. Indien Bouwmeester maandag bij de eerste vier eindigt, is de olympische titel sowieso voor haar.

Brons

Nummer vier Evi van Acker uit België heeft een achterstand van negentien punten op de Nederlandse titelkandidaat. Die marge kan ze in de medalrace, met twintig punten voor de nummer tien en twee punten voor de winnaar, niet meer overbruggen. Alleen bij ernstig wangedrag van een zeiler kan de jury tot diskwalificatie en een score van 22 punten besluiten.

In eigen hand

,,Het voelt nog een beetje raar aan'', zei Bouwmeester over haar tweede olympische, nog officieuze podiumplaats. ,,Ik zit nog midden in het toernooi. Het is echter heel fijn dat ik mijn gouden kansen in eigen hand heb. Vier jaar geleden bij Londen 2012 begonnen we met vier zeilsters op dezelfde score. Het ziet er nu een stuk relaxter uit, al weet je het met een medalrace nooit. Daarin gebeuren wel vaker gekke dingen.''