Dit bedrag verdiende fietsende multimiljonair Mathieu van der Poel in totaal tijdens zijn carrière
i

Mathieu van der Poel fietste in zijn loopbaan al een flinke smak geld bij elkaar ©Getty Images

Dit bedrag verdiende fietsende multimiljonair Mathieu van der Poel in totaal tijdens zijn carrière

06:12, 03-08-2024

Mathieu van der Poel is uitgegroeid tot één van de grote uithangborden van de wielersport. De 29-jarige Nederlander heeft ondertussen een erelijst waar je u tegen zegt. Bij zijn grootse prestaties horen ook bijpassende vergoedingen. Alle successen van Van der Poel zorgen ervoor dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over zijn financiële toekomst. Hier lees je hoeveel de wereldkampioen in totaal bij elkaar heeft gefietst.

Met de zeges van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix schreef Van der Poel dit jaar maar liefst twee wielermonumenten op zijn naam. Tijdens die wedstrijden was de renner van het Belgische Alpecin-Deceuninck te bewonderen in zijn prachtige regenboogtrui. Die veroverde hij op het WK in Glasgow van vorig jaar dankzij een magistrale solo. De indrukwekkende prestaties op de fiets hebben uiteraard een groot effect op de portemonnee van het fenomeen.

Maar 8.000 euro als wereldkampioen?

Als winnaar van de Ronde van Vlaanderen kon Van der Poel 20.000 euro bijschrijven en dankzij Parijs-Roubaix nog eens 30.000 euro. Daartegenover staat de schamele bonus die hij als wereldkampioen van de internationale wielerunie (UCI) ontving. Na zijn zege in Glasgow ontving hij een bedrag van 8.000 euro.

Multimiljonair Mathieu van der Poel

Echter strijkt de kopman bij zijn ploeg Alpecin-Deceuninck een riant salaris op. Volgens het Italiaanse La Gazzetta dello Sport verdient Van der Poel vier miljoen euro per jaar. Dankzij zijn status als wereldkampioen tekende hij begin dit jaar een verbeterd contract. Daarmee verdubbelde hij zijn voorgaande salaris bij de ploeg. Bovendien kreeg hij volgens het AD een fikse bonus als wereldkampioen.

Naast het salaris van zijn ploeg kan de Nederlander ook nog rekenen op andere inkomsten. Zo kan hij dankzij het gewonnen prijzengeld, startgeld en contracten met persoonlijke sponsors als Canyon en Zwift een extra zakcentje verdienen.

Veldrijden levert veel op

Wanneer het wielerseizoen op de weg stil ligt, maakt Van der Poel vaak zijn opwachting in het veldrijden. In die discipline won de Nederlander op jonge leeftijd al alles wat er te winnen viel. Ondanks dat hij tegenwoordig bij minder wedstrijden in actie komt, leveren de startgelden (ongeveer 15.000 euro per wedstrijd) en de winstpremies hem steeds enkele honderdduizenden euro's op per winter.

Eigen vennootschap 'VDP Sports'

Alle inkomsten uit persoonlijke sponsorschappen, zoals fietsenmaker Canyon en sportbrillenfabrikant 100%, worden gestort in Van der Poel zijn besloten vennootschap ‘VDP Sports’. Omdat de wereldkampioen geboren en getogen is in België moeten de jaarrekeningen in dat land ingediend worden. Daarmee zijn ze vrij te raadplegen.

De vennootschap richtte de renner uit het Belgische Kapellen op nadat hij in 2015 op 20-jarige leeftijd voor het eerste wereldkampioen veldrijden was geworden. Na het eerste boekjaar leverde de prestaties van Mathieu in 2016 al 138.886 euro winst op. Dat bedrag zou de jaren daarna alleen nog maar verder gaan toenemen.

Mathieu van der Poel: eigenwijze alleskunner op de fiets die dankzij liefde voor mooie auto's vriendin Roxanne vond

26 december 2024, 14:50

Als kind uit een ware wielerfamilie was het lot bij zijn geboorte eigenlijk al geschreven. Maar de manier waarop Mathieu van der Poel de harten van de wielerfans zou veroveren, kon niemand voorspellen. Een zeer complete renner met een goed gevulde palmares in allerlei disciplines. Dit is Mathieu van der Poel, de 29-jarige wielrenner uit het Belgische Kapellen, die op zijn achttiende voor de Nederlandse nationaliteit koos.

De financiële cijfers

Het boekjaar 2021-2022 was voor Van der Poel een groot succes. In dat jaar fietste hij een bedrag van 1.044.888 euro aan nettowinst bijeen. Alles bij elkaar opgeteld leverden al die sportieve inkomsten en overige inkomsten Van der Poel tussen 2015 en 2022 al 2.846.000 euro netto op. Daarbij komt ook nog eens zijn vaste activa, zoals zijn villa en meteen beschikbare liquide middelen, wat samen 1.520.006 euro bedraagt.

Hieruit wordt duidelijk dat Van der Poel al enige tijd multimiljonair was voordat hij wereldkampioen werd. Sinds 2022 is de veelvraat verder gegaan met het winnen van veel koersen, waardoor zijn vermogen alleen maar verder is toegenomen. Zijn eigen vermogen wordt tegenwoordig op meer dan vijf miljoen geschat.

Olympische wegwedstrijd

Het totale vermogen van de beste Nederlandse renner groeit de laatste jaren gestaag verder. Op de Olympische Spelen in Parijs kan Van der Poel opnieuw een mooi geldbedrag bijschrijven wanneer hij als eerste over de streep komt in de olympische wegwedstrijd. Als hij de concurrentie achter zich kan laten verdient hij 30.000 euro. De overige podiumplekken zijn goed voor 22.500 en 15.000 euro.

Dit verdient Femke Bol met goud op de Olympische Spelen: NOC*NSF snijdt flink in prijzengeld

4 april 2024, 09:54

NOC*NSF heeft de verdeling van het prijzengeld voor de Olympische Spelen in Parijs helemaal omgegooid. Waar atleten normaal gesproken een vast bedrag kregen voor elke medaille telt deze zomer alleen de beste prestatie. Dat wordt gedaan om de prijzenpot bij de Paralympische Spelen te kunnen verhogen. Voor een aantal sporters kan het flink schelen voor wat zij als prijzengeld uitgekeerd gaan krijgen.

Indrukwekkende autoverzameling

Van der Poel deelt net als veel andere renners een passie voor auto's. Dankzij al zijn successen heeft hij ondertussen een behoorlijke verzameling op de oprit staan. Zo is hij de eigenaar van onder meer een Mercedes-AMG G 63 (catalogusprijs vanaf 270.000 euro) en een Porsche Cayman GT4 RS (startprijs vanaf 226.000 euro). Wie in België de renner wil tegenkomen, kan letten op de gepersonaliseerde nummerplaten ‘MVDP1’ en ‘MVDP2’.

Bovendien rijdt hij ook rondt in een andere zeer exclusieve auto. De Lamborghini Urus Sv, ter waarde van 300.000 euro. Deze supercar heeft Van der Poel echter niet in eigen bezit. Als officiële ambassadeur van de garage Lamborghini Antwerp mag hij rondscheuren in deze prachtige bolide. Toch zou hij zelf meer dan genoeg geld hebben om zelf een eigen exemplaar aan te schaffen.