Wat verdient een Nederlandse atleet eigenlijk met goud, zilver of brons tijdens deze Olympische Spelen in Parijs? Wij zetten de mogelijke verdiensten van sporters uit TeamNL voor jou op een rij.
Vraag je aan olympiërs wat ze in Parijs willen bereiken, dan zal niemand zeggen dat ze flink wat poen willen meenemen uit de Franse hoofdstad. Het gaat om de sportieve prestaties, om de ervaringen en als alles meezit wellicht wat eremetaal. Maar ook topsporters moeten hun rekeningen betalen. Daarom probeert de olympische bond NOC*NSF de Nederlandse sporters een steuntje te geven.
11 augustus 2024, 17:54
Harrie Lavreysen en Sifan Hassan zorgden er op de slotdag van de Olympische Spelen in Parijs voor dat Nederland het record nog mooier maakte. Zij wonnen het veertiende en vijftiende goud voor TeamNL. Inmiddels zijn alle medailles verdeeld: dit is de eindstand op de Olympische Spelen.
Geld per medaille bij de Olympische Spelen
De Nederlandse sportkoepel keert bijvoorbeeld een bonus uit voor atleten van Team NL die naar huis keren met een medaille. Een gouden medaille is goed voor 30.000 euro, een zilveren voor 22.500 en en bronzen voor 15.000 euro.
Maar wat nou als een team een plak pakt? Dan wordt het bedrag gedeeld, via deze formule: individuele vergoeding keer de wortel van het aantal deelnemers, gedeeld door het aantal deelnemers. Met als minimum 11.000 voor goud, 8000 voor zilver en 5000 voor brons. Hoe kleiner je team is, hoe hoger het bedrag per sporter.
27 juli 2024, 16:01
Femke Bol is een van de grootste blikvangers op de atletiekbaan. De 24-jarige Amersfoortse gaat bij de Olympische Spelen vol voor een gouden medaille op de 400 meter horden. Op die afstand behoort ze al drie jaar tot de absolute wereldtop.
Mindere beloning bij meerdere medailles
Gouddelvers die met meerdere medailles de Zomerspelen verlaten, krijgen alleen eenmalig voor hun beste prestatie uitbetaald. NOC*NSF heeft daarmee een streep gezet door het eerdere systeem, waarbij olympiërs ook voor hun overige medailles nog een bepaald bedrag kregen. Dat werd qua beloning wel afgebouwd. Zo werd voor de beste prestatie de volle mep betaald en bij een tweede plak kreeg de sporter nog twee derde van het oorspronkelijke bedrag en bij een derde medaille nog een derde.
De drie plakken van Sifan Hassan tijdens de laatste Olympische Spelen in Tokio (2021) leverden haar destijds zo 55.000 euro op: 30.000 euro voor goud, 20.000 euro voor de tweede olympische titel en 5000 euro voor haar bronzen plak. In de nieuwe situatie zou Hassan dus slechts 30.000 euro uitbetaald krijgen.
2 augustus 2024, 07:02
De Olympische Spelen zorgen altijd onvergetelijke sportmomenten. Toch zijn het niet alleen de sportprestaties die opvallen. Zo zijn er in Parijs ook genoeg oogverblindende atleten te bewonderen. Bekijk hier wie de mooiste vrouwelijke atleten van deze Spelen zijn, met voor Lieke Klaver een plek in de top 3.
Andere landen
Op deze manier probeert de bond het budget beheersbaar te houden en uiteindelijk ook de Nederlandse medaillewinnaars bij de Paralympische Spelen beter te belonen. NOC*NSF schat in dat er 1,3 miljoen euro wordt uitgekeerd aan medaillebonussen. Daarmee neemt Nederland een positie in de middenmoot in qua prijzengeld. In bijvoorbeeld Singapore levert goud 600.000 euro op, in de VS zijn de bedragen vergelijkbaar, terwijl in pakweg Engeland, Noorwegen en Zweden er helemaal geen bonus wordt uitgekeerd.
Sommige atleten maken in Parijs kans op bonussen die de internationale atletiekbond uitkeert. Die regeling wordt in 2024 voor de eerste keer toegepast. Als Femke Bol bijvoorbeeld de 400 meter horden wint, krijgt ze van de atletiekbond 50.000 dollar (46.000 euro).
8 augustus 2024, 07:27
Goud voor topatlete Femke Bol of goud voor de Nederlandse hockeysters? Voormalig olympisch kampioenen Ellen Hoog en Naomi van As hebben in de Sportnieuws.nl-podcast 'Ellen & Naomi gaan door in Parijs' te maken met een dilemma.
A-status
Sporters die in het verleden al successen behaalden en aan bepaalde normen voldoen, krijgen van NOC*NSC de A-status toegewezen. Dat levert het hoogste niveau van ondersteuning op, inclusief een maandsalaris. De sportkoepel keert van 910 (18-jarigen) tot 2547 euro uit (vanaf 27 jaar).
De meeste atleten zullen dus andere inkomstenbronnen moeten aanboren. Bijvoorbeeld sponsordeals, of door populariteit op social media te gelde te maken. Jutta Leerdam is inmiddels ook een veelgevraagd model bij modemerken.
5 augustus 2024, 12:00
De Nederlandse handbalsters hebben zich geplaatst voor de volgende ronde op de Olympische Spelen. In Frankrijk hoopt Estavana Polman met haar teamgenoten de eerste olympische medaille in de Nederlandse handbalhistorie te bemachtigen. Bekijk hier het hele programma voor de knock-outfase.
Belasting
Bij dit overzicht maken we gebruik van een overzicht dat is samengesteld door Barry De Vent, content specialist bij Nextens. Hij verwacht dat de Belastingdienst circa 200.000 euro opstrijkt naar aanleiding van de Nederlandse prestaties in Parijs. Dat is peanuts natuurlijk, zeker vergeleken met Nederlandse wereldsterren als Max Verstappen, die 65 miljoen euro per jaar verdient en doordat hij in Monaco woont nul procent belasting betaalt.
Alles over Olympische Spelen in Parijs
Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.