Gaan de curlingmannen ook naar de Olympische Spelen?
i

ANP

Gaan de curlingmannen ook naar de Olympische Spelen?

Robert Hüsken • 15:17, 05-12-2017 / Laatste Update: 06:16, 05-01-2024

Nooit eerder wist het Nederlandse curlingteam zich te plaatsen voor een olympisch kwalificatietoernooi en daarmee ook nog nooit voor de Olympische Spelen. Vanaf deze dinsdag mogen de curlers hun droom proberen waar te maken tijdens het OKT in het Tsjechische Pilsen.

Twee tickets zijn er te verdienen op de ijsbaan in Tsjechië en samen met zeven andere landen strijden Jaap van Dorp, Carlo Glasbergen, Wouter Gösgens en Laurens Hoekman om die twee plekken. Om 20.00 uur staat het eerste duel met Italië op het programma, waarna tot 9 december nog zes wedstrijden afgewerkt worden. Mocht Oranje bij de beste twee landen eindigen dan staat het in de finale. De winnaar van de strijd tussen de nummer 1 en 2 pakt één ticket. Daarna speelt de verliezer van die partij een wedstrijd tegen de nummer drie van de groepsfase. De winnaar van die wedstrijd plaatst zich als laatste land voor de Olympische Spelen in PyeongChang.

Nederland maakte in november nog indruk door op het EK Europees kampioen Zweden te verslaan. Het was de enige nederlaag voor de Zweden, die daar de vierde titel op rij behaalden. De vier beste landen van het EK zijn al geplaatst voor de Spelen, dus die komt Oranje niet meer tegen. De andere landen zijn allemaal bekend voor Nederland. Op het EK werd er verloren van Duitsland en Rusland, maar er werd wel gewonnen van Italië.

Van Dorp, de captain van de ploeg: ,,Het is moeilijk om te zeggen hoeveel procent kans we hebben. We moeten de beste curlingweek tot nu toe neerzetten.'' Dat wordt een lastige klus maar de bondscoach Shari Leibbrandt maakt zich geen zorgen. „Als wij doen wat we kunnen, zijn wij misschien wel het beste team van de wereld. Eigenlijk was de winst op Zweden helemaal geen stunt, het was gewoon terecht. We waren beter en die lijn moeten we vast zien te houden. Uiteraard kunnen we niet alles winnen, maar we zijn voor niemand bang. ”

Het programma:
05 december, 20.00 uur: Nederland-Italië
06 december, 12.00 uur: Nederland-Duitsland
06 december, 20.00 uur: Nederland-Finland
07 december, 14.00 uur: Nederland-China
08 december, 09.00 uur: Nederland-Rusland
08 december, 19.00 uur: Denemarken-Nederland
09 december, 13.30 uur: Nederland-Tsjechië
10 december: de finales