Paralympiërs gaan gastland Brazilië voorbij in medailleklassement

Bart van der Wijst • 10:33, 17-09-2016 / Laatste Update: 05:00, 08-01-2024

Paralympic TeamNL heeft vrijdagnacht wederom een aantal fantastische prestaties neergezet. Nederland pakte weer enkele medailles en ging zodoende gastland Brazilië voorbij in het medailleklassement. Momenteel staat TeamNL 7de.

Zwemster Liesette Bruinsma voegde maar weer eens een medaille toe aan haar prijzenkast. De blinde Bruinsma zwom op de 200m wisselslag naar goud in haar laatste afstand. Eerder deze Spelen behaalde won ze zilver en 2 bronzen plakken.

Dressuur

Bij de dressuur was er een volledig Nederlands podium. Sanne Voets behaalde het goud met haar paard Demantur, terwijl Rixt van der Horst zilver won - net als in de vrije kür op muziek- en Frank Hosmar brons ontving.

Het was bijzonder te noemen dat Voets een gouden plak won. De amazone zou in eerste instantie niet naar Rio gaan, maar mocht toch opdraven aangezien het paard van Estée Gerritsen met hartproblemen kampte.

Unicum Perez

Daniel Perez uit Enschede heeft op de Paralympics in Rio geschiedenis geschreven. Hij verloor weliswaar in de finale in de BC1-klasse met 5-0 van de Brit David Smith, maar hij is de eerste Nederlander die een olympische medaille wint bij het boccia - een soort jeu de boules.

Rolstoeltennissters

Ook bij het rolstoeltennis kon Nederland weer 2 medailles bijschrijven. In een 'Hollandse-finale' versloegen Jiske Griffioen en Aniek van Koot het andere Nederlandse duo Marjolein Buis en Diede de Groot: 6-4 en 6-2.

Rolstoelbasketbal

Evenals in Londen wonnen de rolstoelbasketbalsters brons in Rio de Janeiro. In de strijd om de 3de plek werd Groot Britannië met grote cijfers verslagen. Het werd 76-34.

Nederland staat momenteel op 55 medailles, waarvan er 13 goud zijn. 18 keer werd er zilver gehaald en 24 keer brons.