Riococktail: Meteen volle bak op dag 1, eerste Nederlandse medaille al in zicht
i

ANP

Riococktail: Meteen volle bak op dag 1, eerste Nederlandse medaille al in zicht

Brian Vesseur • 08:30, 06-08-2016 / Laatste Update: 06:21, 05-01-2024

De Olympische Spelen beginnen meteen volle bak, met een hoop Nederlanders al in actie. De eerste medailles kunnen zaterdag al binnengesleept worden. Zo zijn de handboogschutters kansrijk voor een plak, maar kijken we ook vooral uit naar het wielrennen.

En we mogen als Nederlanders meteen aan de slag. Om 14:25 (Nederlandse tijd) vindt de achtste finale van het handboogschieten plaats, terwijl er de rest van de dag wordt toegewerkt naar de finale. Die vindt plaats om 22:07 uur. Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Mitch Dielemans komen zowel individueel als als team in actie.

Eerste medaille?!

Wout Poels, Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Bauke Mollema beginnen om half 3 aan de wegwedstrijd bij het wielrennen. Dat is meteen de eerste kans op een medaille, al is de concurrentie sterk. Spanje (met o.a. Alejandro  Valverde) en België (met kanonnen als Greg van Avermaet en Philippe Gilbert) hebben grote kans om Nederland van een medaille af te houden.

240 kilometer

Het peloton rijdt over een afstand van bijna 240 kilometer, met heuvels, een paar serieuze bergen en kasseien. De koers heeft dus alles in zich waar de Nederlandse equipe het afgelopen seizoen in is uitgeblonken. Een profiel van de etappe zie je hieronder.

Druk programma

Om 15:00 uur komen de hockeyheren in actie tijdens hun eerste poulewedstrijd. Argentinië is de tegenstander.  Onder andere Yuri van Gelder en Epke Zonderland gaan zich om 15:30 uur proberen te kwalificeren voor de rest van het Olympische turntoernooi. Weer een halfuur later komt Kiki Bertens in actie voor het tennissen. Zij neemt het op tegen de Italiaanse Sara Errani.

Handbal, volleybal en zwemmen

De handbal- en volleybaldames komen allebei om half 5 in actie. En om af te sluiten hebben we de zwemvrouwen, die 20:24 uur in actie komen. Tijdens de 4x100 meter vrije slag estafette komen Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Maud van der Meer, Femke Heemskerk en Marrit Steenbergen in actie. Zij gaan zich in de heats proberen te kwalificeren voor de finales, om vannacht een medaille proberen binnen te slepen.