Saaiste baan op de Olympische Spelen: lifeguard
i

Foto @FrankDenneman

Saaiste baan op de Olympische Spelen: lifeguard

Robert Hüsken • 14:23, 08-08-2016 / Laatste Update: 03:19, 06-01-2024

Er is nog nooit een wedstrijdzwemmer in de problemen gekomen tijdens de Olympische Spelen, maar toch staan ze in Rio de Janiero iedere keer weer klaar aan de rand van het zwembad: lifeguards. Of het nu nuttig en noodzakelijk is of niet, de wet in Brazilië schrijft het voor.

Het is bijna lachwekkend, tot op het bot getrainde topsporters die razendsnel door het water snellen, met op de achtergrond de licht verveelde gezichten van professionele lifeguards. De kans dat ze met hun felgekleurde 'floaters' in actie moeten komen, is heel klein. Toch werken er op de Olympische Spelen 8 zwemwachten aan de randen van het olympisch bad. Voor de trainingen, maar ook tijdens de wedstrijden. De badwachten verdienen met 20 dagen werk ongeveer 340 dollar.

Wet

Ricardo Prado, de man verantwoordelijk voor de zwemmers in Rio, kan er naar eigen zeggen ook niets aan doen. ,,Het is nu eenmaal de wet in Brazilië. We hebben ze ook liever niet, maar we moeten ze hebben'', zo laat hij aan persbureau Reuters weten. De wet in Rio de Janeiro is duidelijk. Reddingswachten zijn verplicht bij zwembaden die groter zijn dan zes bij zes meter, ook als de gebruikers van het bad bestaan uit zwemmers die handiger zijn in het water dan de redders zelf.

De wet is van kracht omdat de internationale zwembond FINA geen eigen regels op dit gebied heeft, maar nadrukkelijk verwijst naar de lokale wetten.

Noodzaak

Volgens de zwemwachten zelf is er wel degelijk een noodzaak voor beveiliging. ,,Ja, het is nodig'', vertelt Danielle Martelote aan de New York Times. ,,Het is altijd mogelijk dat een zwemmer kramp krijgt, een hartaanval of met het hoofd tegen de rand zwemt. Maar we hopen natuurlijk dat ze onze hulp niet nodig hebben.''

Problemen

Er is in de geschiedenis van de Olympische Spelen nog nooit een zwemmer in de problemen gekomen. Zelfs Eric Moussambani van Equatoriaal-Guinea, die enkele maanden voor de Spelen voor het eerst begon met zwemmen, wist in 2000 in Sydney zonder assistentie de 100 meter door te komen. Hij kwam bijna tot stilstand in het water, maar wist de overkant alleen te bereiken.