Schaats-coach Anema in protest tegen nieuwe kansenmatrix
i

SCS/Soenar Chamid

Schaats-coach Anema in protest tegen nieuwe kansenmatrix

admin • 15:26, 19-12-2017 / Laatste Update: 06:20, 07-01-2024

Clafis, het schaatsteam van coach Jillert Anema, gaat bij de geschillencommissie van de schaatsbond in protest tegen de selectievolgorde die wordt gebruikt in de maandag gepresenteerde matrix van de KNSB.

Die matrix is de handleiding voor het samenstellen van de olympische schaatsploeg, die straks in februari meedoet aan de Winterspelen in Pyeongchang. Nederland mag maximaal 10 schaatsers en 10 schaatsters naar Zuid-Korea sturen.

OKT

Volgende week begint op Tweede Kerstdag het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen. Het stoort Anema dat de selectievolgorde op het laatste moment is gewijzigd. ,,Die wijziging is in het nadeel van mijn ploeg", vindt hij.

Omgedraaid

In de oude matrix, zoals die berekend is na de laatste World Cup in Salt Lake City eerder deze maand, ging de nummer 3 van de 5000 meter van het komende OKT vóór de nummer 3 van de 1500 meter. Nu is die volgorde omgedraaid door de KNSB.

Voorbeeld

Mocht Jorrit Bergsma op Tweede Kerstdag bij het OKT 3e worden op de 5 kilometer, dan is de kans klein dat hij op deze afstand mag uitkomen op de Spelen. ,,Omdat", zegt Aart van der Wulp die namens Clafis het protest indiende, ,,de keuzeheren dan waarschijnlijk Jan Blokhuijsen aanwijzen voor de 5000 meter omdat Blokhuijsen een vaste waarde is in de ploegenachtervolging."

Uitspraak

Donderdag wordt het protest behandeld bij de geschillencommissie. Er wordt ook meteen een uitspraak verwacht.