Spelen Rio: Nederlanders zonder medaille, naar huis
i

AFP

Spelen Rio: Nederlanders zonder medaille, naar huis

admin • 11:40, 29-10-2015 / Laatste Update: 08:11, 13-12-2023

De Nederlandse sporters die volgend jaar tijdens de eerste week van de Spelen in Rio actie komen en geen medaille winnen, moeten halverwege het olympisch programma met een gezamenlijke vlucht terug naar huis. Dat hebben sportkoepel NOC*NSF en de atleten samen besloten. Alleen medaillewinnaars worden 'nadrukkelijk verzocht' tot het einde te blijven, zodat ze maandag 22 augustus met elkaar kunnen terugvliegen voor de gebruikelijke feestelijke ontvangst in Nederland.

Minimaal 48 uur

Bij de vorige edities mochten alle sporters de hele Spelen in het olympisch dorp blijven en konden ze andere evenementen bezoeken. Ieder teamlid krijgt in Rio in elk geval de mogelijkheid om nog minimaal 48 uur na zijn laatste wedstrijd te blijven.

Niet storen

De reden voor de verandering is dat de sporters die al klaar zijn hun collega's die in de tweede week actief zijn niet kunnen storen of in de weg kunnen lopen. Een woordvoerder van NOC*NSF heeft het over 'het optimaliseren van het prestatieklimaat in de tweede week'. Dit kwam in de evaluatie van de Zomerspelen in Londen met sporters en coaches naar voren.

De Nederlandse olympische ploeg voor Rio kan groter zijn dan ooit. Dat hangt vooral af van het aantal teams dat zich naast de hockeyploegen zal plaatsen. De Spelen van 2016 worden op 5 augustus geopend.

Lees ook: Vriendin doodsbang met Max Verstappen in de auto (video)

Lees ook: Spelers Genemuiden wereldberoemd in Mexico

Lees ook: ‘Invaller niet op formulier, HBS tekent protest aan’