Verweij pakt brons op massastart en 'redt' zo olympisch toernooi
i

ANP

Verweij pakt brons op massastart en 'redt' zo olympisch toernooi

admin • 15:10, 24-02-2018 / Laatste Update: 22:43, 07-01-2024

Koen Verweij heeft zijn olympische toernooi gered. De schaatser verprutste de afgelopen weken veel op de individuele afstanden, maar heeft nu met brons op de massastart toch een plak te pakken.

Het goud ging naar de Koreaan Seung-Hoon Lee en de Belg Bart Swingt veroverde het zilver.

BRONS voor @verweijkoen bij de massastart! #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 pic.twitter.com/UdjiXmHhPo

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 24 februari 2018

De race

De Deen Viktor Hald Thorup ging als eerste weg en kreeg de Zwitser Livio Wenger mee. Vier rondes voor het einde schroefde het peloton het tempo op. Sven Kramer probeerde weg te komen, ook om de wedstrijd wat harder te maken voor zijn compagnon. Hij reed een paar rondes op kop en maakte de koers keihard, maar liet bij het passeren van het aanstormende sprinttrio lopen met een laatste aanmoediging aan Verweij. Die sprintte volop mee, maar kwam niet meer van zijn derde plek af.

Individueel zwaar

Koen Verweij neemt met brons afscheid van een toernooi dat individueel gezien zwaar tegenviel. Op de 1000 en 1500 meter stelde hij teleur, het brons op de ploegachtervolging (waar Patrick Roest in de laatste twee races Verweijs plaats innam) was ook een domper voor Nederland. Verweij heeft, na het goud (ploegachtervolging) en zilver (1500 meter) van Sotsji nu vier olympische medailles op zak.