Zo veel medailles gaan we in Pyeongchang halen (denkt men)
i

Getty Images for Jeong Culture and Communication

Zo veel medailles gaan we in Pyeongchang halen (denkt men)

Martijn Baars • 08:42, 01-11-2017 / Laatste Update: 09:36, 12-12-2023

Met 6 gouden, 9 zilveren en 4 bronzen plakken komt Nederland bij de Winterspelen in Pyeongchang volgend jaar uit op 19 medailles. Dat heeft statistiekenfabriek Gracenote berekend op basis van data en huidige prestaties van de honderden olympische atleten.

Na de succesvolste Olympische Spelen uit de geschiedenis, in 2014 in Sochi, deed André Bolhuis nog even een vreugdedansje. Na 8 keer goud, 7 keer zilver en 9 keer brons - goed voor een recordaantal van 24 medailles - wist de voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF niet hoe hij het succes moest beschrijven.

Succes

"Dit zijn historische, fantastische Winterspelen geweest. Wat een succes! Dit hebben we in Nederland nog nooit meegemaakt'', zei Bolhuis. "Ik vraag me af of we dit ooit nog gaan meemaken?''

Nog effe niet

Volgens Gracenote dus in ieder geval nog niet komende winter in Zuid-Korea. Maar na de 5e plaats in het medailleklassement bijna 4 jaar geleden in Sochi komt de olympische equipe van Oranje in 2018 wel in de buurt.

Klassement

Het statistiekenbureau uit Nieuwegein denkt dat Nederland met 19 plakken - 16 schaatsmedailles, 3 in het shorttrack - op plaats 7 eindigt, achter de nieuwe nummer 1 Duitsland, gevolgd door Noorwegen, VS, Frankrijk, Oostenrijk en Zuid-Korea.

Rusland

Oranje eindigt wel voor landen als China, Canada en Japan. Rusland, dat het landenklassement in Sochi dankzij de veelbesproken dopingaffaire won, staat vlak achter Nederland op plaats 8. Het is nog steeds onduidelijk of de Russen op 9 februari bij de openingsceremonie met de vlag het Olympisch Stadion mogen binnenwandelen. Het IOC beslist pas volgende maand.

 

Wat als Rusland ontbreekt?

Als het IOC later dit jaar besluit dat Rusland niet mag meedoen aan de Winterspelen in Pyeongchang verandert de medaillespiegel ingrijpend. Gracenote verdeelt de 21 medailles onder de toplanden, waaronder 3 extra plakken voor Nederland. Zo krijgt Oranje 2 gouden medailles meer dan de huidige 6: Jan Smeekens op de 500 meter en Kjeld Nuis op de 1500 meter. Daardoor zou Nederland naar de 5e plaats in de medaillespiegel stijgen.

Verdeling

Gracenote maakte 100 dagen voor de Winterspelen ook al een virtuele verdeling van de Nederlandse medailles. De 3 shorttrackmedailles vallen allemaal bij de mannen: 2 voor Sjinkie Knegt (zilver 1500 meter, brons 500 meter) en eentje voor de aflossingsploeg.

Kramer

Bij het schaatsen moet Sven Kramer voor goud zorgen op de 5000 en 10.000 meter. Na goud in Vancouver (2010) en Sochi (2014) zou de Fries daarmee op 3 verschillende Winterspelen goud pakken.

Bergsma

Jorrit Bergsma pakt in Pyeongchang op beide 'Kramer-afstanden' het zilver. Hij gaat volgens Gracenote trouwens nog wel met 3 plakken naar huis: Bergsma wint ook zilver op de massastart.

De rest

Kjeld Nuis wint ook 2 plakken: goud op de 1000 meter en zilver op de 1500 meter. Jan Smeekens tenslotte grijpt het zilver op de 500 meter. Het laatste mannengoud komt van de achtervolgingsploeg.

Vrouwen

Bij de vrouwen denkt Gracenote dat Jorien ter Mors en Ireen Wüst geen goud pakken. Irene Schouten, die in Pyeongchang de massastart op haar naam schrijft, doet dat volgens het statistiekbureau wel.

Ook de achtervolgingsploeg van Oranje belandt op het hoogste treetje. Ter Mors (brons, 1000m) en Wüst (zilver 1500 en 3000m) komen trouwens niet met lege handen naar huis. Ook Antoinette de Jong (brons 3000 meter) en Carien  Kleibeuker (brons 5000 meter) pakken een medaille mee.