Amerikaanse turnster vertelt over misbruik trainster: ‘Dat was zó ziekelijk’

5 mei 2020

photo_news

De Amerikaanse turnfederatie, die er vanwege misbruikzaken en relletjes toch al geen beste naam op na houdt, heeft een nieuwe dreun te verwerken gekregen. Maggie Haney, een van de belangrijkste coaches, is voor 8 jaar geschorst vanwege fysiek en verbaal geweld.


Haney was onder anderen coach van Laurie Hernandez, die op de Olympische Spelen van 2016 goud en zilver won. Tot 2018 trainde ze Riley McCusker, die deel uitmaakte van het Amerikaanse team dat in 2018 de wereldtitel veroverde.

Al geschorst
De 42-jarige Haney was sinds januari al voorlopig geschorst, in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek naar de beschuldigingen. Hernandez en McCusker getuigden tegen de trainster, die haar pupillen zou afblaffen en liet doortrainen terwijl ze geblesseerd waren.

Ziekelijk
Het Amerikaanse turnen gaat nog steeds gebukt onder het schandaal van voormalig teamarts Larry Nassar, die in 2017 werd veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar wegens seksueel misbruik van honderden, veelal minderjarige, turnsters. ,,Het ergste is dat er geen kneuzingen of blauwe plekken waren om te tonen dat het misbruik écht was, het was zó ziekelijk”, doet turnster Laurie Hernandez, olympische kampioene in 2016 met Team USA in de New York Times een boekje open.

Wat deed ze allemaal?
In het artikel zegt Hernandez wat ze allemaal moest ondergaan, welke verwensingen ze naar het hoofd geslingerd kreeg telkens ze een foutje maakte of even niet aandachtig was. Hernandez, nu nog altijd maar 19 jaar, dacht dat het erbij hoorde dat ze werd belachelijk gemaakt als er een kilootje bij kwam of als ze wat vrouwelijker vormen kreeg. Dat elke topgymnaste die vernedering moest slikken. Dat het normaal was om te trainen of in een competitie uit te komen met een ontwrichte knie of gebroken pols. Als ze er wat van zei, kreeg ze te horen dat ze het niet persoonlijk moest nemen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@maggiehaney26) op

De moeder van Laurie Hernandez, die toevallig een gesprek hoorde van haar dochter met een andere meisje over Haney, bracht de bal van het verbale en fysieke misbruik aan het rollen. Hernandez hield er een eetstoornis en een depressie aan over.  Ook Riley McCusker, wereldkampioene met Team USA in 2019 en een concurrente voor Nina Derwael aan de brug voor Tokio 2020, kwam met verhalen over ongepast gedrag van de Amerikaanse trainster. Volgens Hernandez schreeuwde Haney soms zo luid op training dat haar gebrul tot op de parking buiten te horen was. Ouders waren niet welkom op de trainingen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@maggiehaney26) op

Eten uitkotsen
,,Maggie ze me: ‘Je bent al een gezet type, dus we gaan je gewicht in het oog moeten houden,” vervolgde Hernandez. ,,Of ze riep: ‘Je bent zo rondborstig’, zodat iedereen het kon horen.” Waarna Hernandez twee sportbh’s aandeed om haar beginnende borsten plat te drukken. Om haar gewicht naar beneden te halen, kotste ze haar eten uit, tot voldoening van Haney. ,,En elk compliment van haar was als wijwater. De ene dag moest ik op eieren lopen in mijn omgang met haar, de andere dag zei ze dat we aan hetzelfde zeel trokken. Maggie wist me echt heel goed te manipuleren.”

Na de Spelen van Rio laste Hernandez een pauze in en brak ze met haar coach. Ze verhuisde naar California waar ze terug begon te turnen, onder een nieuwe coach. Ze hoopt de Spelen van 2021 te halen.