Van Kalmthout kijkt uit naar Indy500: ‘Je krijgt zelfs je eigen straatnaam!’

21 november 2019

Presentatie 'VeeKay' Veghel

Rinus van Kalmthout heeft onwijs veel zin in het nieuwe seizoen, maar vooral in de Indy500. "Super gaaf! Het is altijd mijn droom geweest om daar te rijden", sprak hij tijdens zijn presentatie in Veghel tegen onder meer Sportnieuws.


Vorig jaar had VeeKay al een klein voorproefje op de Indianapolis Motor Speedway toen hij in de Indy Lights racete. "Daar had ik al kippenvel. Laat staan wat ik dan zou krijgen bij de Indy500."

Superster
VeeKay wil gaan genieten tijdens de grootste race van het seizoen. "Er zal heel veel tegelijk op me af komen. Maar het zal ongetwijfeld het beste moment van mijn hele leven zijn", aldus de 19-jarige coureur, die er een hoop fans bij krijgt. "De coureur is daar een echte superster. Als je in je pakkie over straat loopt, vliegen de mensen op je af."

Lees ook: Rinus ‘VeeKay’ meteen verkocht door IndyCar: ‘Ik dacht: DIT wil ik doen!’

Dat heeft ook een klein beetje te maken met de gekte rondom de Indy500. "De rijders krijgen er zelfs een eigen straatnaam!", vertelde Van Kalmthout. Hij had er zelf al een bedacht: "VeeKay Avenue zie ik wel zitten." De straatnamen hangen er de hele maand mei.

Luyendijk als mentor
Op de Indy500 hoopt Van Kalmthout de opvolger te worden van zijn landgenoot - en IndyCar-legende - Arie Luyendijk. "In de buurt van Indianapolis komt hij overal binnen", sprak VeeKay. Luyendijk won de legendarische race in 1990 en ’97.

"Het is zeker een droom om al vergeleken te worden met hem", vond Van Kalmthout, die heel veel aan Luyendijk te danken heeft. "Zonder hem had ik dit logootje (Ed Carpenter Racing, red.) niet op mijn pak gehad. Hij heeft mijn naam wel bij veel mensen laten vallen." Dat leverde de 19-jarige coureur dus uiteindelijk een contract op in de IndyCar.

Advies
Van Kalmthout krijgt daarnaast ook het nodige advies van Luyendijk. "Hij zei: 'Zorg ervoor dat je er zeker van bent dat je iemand voorbij kunt. Het is namelijk veel beter om een paar keer 2de, 3de of 4de te worden dan voor de 1ste plek te gaan en vervolgens uit te vallen'. Je moet dus niet denken aan 1 race, maar aan het kampioenschap. Daar worden de punten verdeeld."

En voor die punten gaat Van Kalmthout op 15 maart 2020 voor het eerst rijden. Dan is er een stratenrace in St. Petersburg, Florida.Op 24 mei 2020 vindt de 104de editie van de legendarische race plaats.