Oud-honkbalinternational hoort 3 jaar cel eisen voor verkrachting van minderjarige

24 juni 2022

Pro Shots / Kay Int Veen
neptunus-strafzaak-Gianison

De Nederlandse honkballer Gianison B. heeft deze week een celstraf van 3 jaar tegen zich horen eisen door Justitie. De oud-international en speler van Neptunus in Rotterdam wordt verdacht van verkrachting van een minderjarige pupil.


De 32-jarige Gianison B. gaf als speler van Neptunus ook clinics en individuele honkballessen. Volgens justitie keken leerlingen dan ook tegen hem op en maakte de oud-international daar misbruik van. Zo zou hij een minderjarig meisje in ruil voor seks minder of niks laten betalen voor trainingen. Volgens het slachtoffer gebeurde dat minstens 2 keer per week.

Verdachte ontkent
De verdachte Gianison B. werd in maart aangehouden en werd direct op non-actief gezet door zijn club. Hij spreekt echter tegen dat het verkrachting was: "Ik heb nooit gemerkt dat het tegen haar wil was. Het initiatief lag altijd bij haar", aldus een reactie op RTV Rijnmond. De honkballer liet weten dat het meisje dat een aanklacht heeft ingediend, bewust seks met hem had. De verdachte filmde de seks met het meisje ook een paar keer, wat Justitie beschouwt als het maken en bezit van kinderporno.

Leeftijd en verhouding tussen trainer en pupil
Het OM liet weten adt het leeftijdsverschil en de verhouding tussen trainer en pupil van groot belang is, en verwees daarbij onder meer naar het schandaal rondom The Voice. Naast de celstraf is er ook een contactverbod en een locatieverbod voor het Neptunus-terrein gevraagd. De rechter doet op 6 juli uitspraak.